Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε κονδύλια προς την τ/κ κοινότητα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2018, στον οποίο περιλαμβάνεται και η οικονομική ενίσχυση προς την τ/κ κοινότητα.

Η τροπολογία, που υπέβαλε ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Reimer Boge, η σύζυγος του οποίου προέρχεται από την Μαρωνιτική κοινότητα, αναφέρει ότι η οικονομική ενίσχυση προς την τ/κ κοινότητα στοχεύει, μεταξύ άλλων, και «στην ευημερία των Μαρωνιτών, που επιθυμούν να επανεγκατασταθούν και όλων των εγκλωβισμένων όπως συμφωνήθηκε στη Συμφωνία της 3ης Βιέννης...».

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά κονδύλια 230 εκ. ευρώ στα κατεχόμενα
μέχρι το 2020

Η τροπολογία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια με 408 ψήφους υπέρ και 204 ψήφους εναντίον.

Κανείς εκ των πέντε παρισταμένων Κυπρίων ευρωβουλευτών, δεν την υπερψήφισε.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, και ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, καταψήφισαν την τροπολογία, ενώ οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, και του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου, τήρησαν αποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν την ψηφοφορία, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, επιχείρησε τροποποίησης της τροπολογίας, την οποία, ωστόσο, απέρριψε ο Reimer Boge.

Η πρόταση του κ. Μαυρίδη έκανε λόγο για την ευημερία όλων των εγκλωβισμένων, περιλαμβανομένων των Μαρωνιτών, χωρίς να αναφέρεται σε «επανεγκατάσταση».

Η τροπολογία του Γερμανού ευρωβουλευτή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι προβαίνει σε διαχωρισμό των Μαρωνιτών από την ε/κ κοινότητα, στην οποία οι ίδιοι επέλεξαν να ανήκουν και διότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς στο εδαφικό λαμβάνουν υπόψη την επιλογή των Μαρωνιτών να παραμείνουν υπό ε/κ διοίκηση και η ενδεχόμενη επανεγκατάστασή τους υπό τ/κ διοίκηση είναι βέβαιο ότι θα τύχει εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά, στο εδαφικό.

Σημειώνεται ότι ο Reimer Boge πρόκειται να τιμηθεί την προσεχή Τρίτη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για τη στήριξη, που προσφέρει στην Κύπρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα