Το δρόμο της αύξησης των επιτοκίων δείχνει ο Υπουργός Οικονομικών

Το δρόμο της αύξησης των επιτοκίων δείχνει ο Υπουργός Οικονομικών, προς αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων. Την ίδια ώρα, διαχωρίζει την θέση του από την Κριστίν Λαγκάρντ και λέει ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πρόσκαιρος, υποδεικνύοντας μέτρα.

Προετοιμάζει το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων ο Υπουργός Οικονομικών. «Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων δεν είναι άσχετη με τον πληθωρισμό σήμερα, με τα σημάδια της φούσκας των ακινήτων και τις αυξήσεις στις τιμές. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον διαχειριστούμε και με νομισματικά μέσα».

 

Παρά το γεγονός ότι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αρχικά ήταν αρνητική στο να αυξηθούν τα επιτόκια, μετά και την έξαρση της κρίσης στα ρωσοουκρανικά σύνορα, εξετάζει πια σοβαρά το ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε παρέμβασή του σε ημερίδα του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, για το μέλλον της Ευρώπης, διαχώρισε την θέση του από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι βραχυπρόθεσμες.

«Ο πληθωρισμός στην ΕΕ σήμερα είναι αυτός που παρατηρείτο το 1980-81. Δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι είναι πολύ πρόσκαιρο φαινόμενο», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.

Έντονες ανησυχίες ως προς την έκρηξη του πληθωρισμού εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, «Ο πληθωρισμός είναι ένας αόρατος ληστής που παίρνει λεφτά από τα εισοδήματά μας και τρώει από τις καταθέσεις μας και αυτό μας προβληματίζει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε με τα κατάλληλα νομισματικά εργαλεία».


Βέβαια, η Κύπρος είναι ιδιάζουσα περίπτωση διότι το ιδιωτικό χρέος είναι αυξημένο. Υπενθυμίζεται, ότι ο Διοικητής της Κεντρικές Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, δήλωσε ότι τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει λαμβάνονται με στατικές υποθέσεις. Μετά από μελέτη της Κεντρικής, διαπιστώνεται ότι τα νοικοκυριά, σε χώρες με υψηλό χρέος και σχετικά χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος -όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία- θα μπορούσαν να χάσουν έως και 3,5% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους με επιτόκιο 1%.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στάθηκε ιδιαίτερα στην ενεργειακή κρίση, επεξηγώντας ότι τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις και κατέδειξε τις δράσεις που πρέπει να κάνει η Ευρώπη για την πράσινη ανάπτυξη.

Την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων επανέλαβε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, για την ανθεκτικότητα της οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας ότι το ταμείο Ανάκαμψης δεν αποτελεί πανάκεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα