Το χρονικό της ρήξης ΗΠΑ - Ρωσίας (BINTEO)

«Πιστεύω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου». Αυτή η δήλωση του Τζο Μπάιντεν, ήταν αρκετή, για να φέρει την άμεση απάντηση και την οργή του Κρεμλίνου, παγιώνοντας την ολική ρήξη ΗΠΑ και Ρωσίας.

«Θεωρούμε απαράδεκτη και ασυγχώρητη μια τέτοια ρητορική από τον αρχηγό του κράτους, του οποίου οι βόμβες σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Πλέον, οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων ακροβατούν, από την διπλωματία, στην άμεση πολεμική εμπλοκή με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το

χρονικό της ρήξης

Η ρήξη των δύο υπερδυνάμεων ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2021, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, με τα ψυχροπολεμικά επεισόδια, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να αυξάνονται. 

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Πούτιν και Μπάιντεν, ήρθε στις 26 Ιανουαρίου του 2021 και στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ τον Μάρτιο, σε συνέντευξή του, ο Τζο Μπάιντεν παρουσιάζεται να συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του Πούτιν ως «δολοφόνου». 

Το ψυχροπολεμικό σκηνικό, συνεχίστηκε και τον Απρίλιο του 21, όταν η Ρωσία ξεκίνησε να συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχίες περί ρωσικής εισβολής.

Την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, με την κατηγορία της απόπειρας ανάμειξης στην αμερικανική εκλογική διαδικασία των προεδρικών του 2020 αλλά και για υπόθεση χάκινγκ.

Μπάιντεν και Πούτιν συναντώνται στη Γενεύη, στις 16 Ιουνίου, ωστόσο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, η κατάσταση περιήλθε σε μια μη αναστρέψιμη καμπή.

Η Ρωσία ξεκινά να συγκεντρώνει εκ νέου στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε σκληρές οικονομικές κυρώσεις.

Τον Δεκέμβριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητεί από τη Δύση νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα ανέκοπταν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Τις επόμενες ημέρες, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνούν να προχωρήσουν σε συνομιλίες για την Ουκρανία και τα θέματα ασφαλείας της Ανατολικής Ευρώπης.

Η ολική ρήξη ωστόσο ήρθε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το νέο έτος ξεκινάει μέσα σε συνθήκες έντασης, εν μέσω σεναρίων επικείμενης ρωσικής  εισβολής αλλά και αλλεπάλληλων διπλωματικών επαφών.

Στις 21 Φεβρουαρίου, με διάγγελμά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνωρίζει ως «ανεξάρτητες» τις αποσχισθείσες ουκρανικές περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.

Η ρήξη κορυφώθηκε και επισφραγίστηκε τις πρώτες ώρες, της 24ης Φεβρουαρίου, με την ανακοίνωση της Ρωσικής εισβολής, από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Συνομιλίες εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων και αλληλοκατηγοριών

Keywords
Τυχαία Θέματα