«Αναγκαία η εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων»

Στην ανάγκη εξάλειψης του χάσματος των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών εστίασε συζήτηση που διοργάνωσε το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σε συνεργασία με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και είχε ως θέμα «Χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών – Η κατάσταση σήμερα και προβληματισμοί για το μέλλον».

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε ότι αποτελεί θέμα αρχής η ισότητα των

φύλων και ότι είναι «όνειδος» για την Ευρωπαϊκή Ένωση η μη εφαρμογή της ισότητας σε όλα τα επίπεδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε οδηγίες όπου καθίσταται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των συμβολαίων σε επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων, ανέφερε. Αν το χάσμα αμοιβών υπερβαίνει το 2,5%, θα υπάρχουν κυρώσεις, σημείωσε.

Οι δράσεις της ΕΕ είναι αποφασιστικής σημασίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει και να ψηφίσει πρόταση επιβολής της ισότητας αν αυτή δεν προέλθει από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα βήμα μπροστά σε θέματα δικαιωμάτων και στέκεται διεκδικητικά και αποφασιστικά σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, κατέληξε.

Στην τοποθέτησή του, ο Άντης Αποστόλου, Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, αναφέρθηκε σε στοιχεία της Eurostat για την Κύπρο τον Μάρτιο του 2022 τα οποία υπολογίζουν το χάσμα αμοιβών στο 9%, το οποίο προηγουμένως ανερχόταν στο 16%. Στους τομείς της μηχανικής και της πληροφορικής οι απολαβές είναι πιο ψηλές και η συμμετοχή των ανδρών είναι πιο μεγάλη από αυτή των γυναικών (η οποία ανέρχεται στο 9%).

Επιπρόσθετα, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι οι γυναίκες καλούνται να επωμιστούν οικογενειακά βάρη, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη στην ανέλιξή τους. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, το 51% των γυναικών αναγκάστηκε να διακόψει την απασχόλησή του για κάποιο διάστημα, σε αντίθεση με το 0,5% των ανδρών. Μια άλλη παράμετρος, πρόσθεσε, είναι και το μέγεθος της επιχείρησης. Όσο πιο μεγάλη η επιχείρηση, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρχει σύστημα ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Παράλληλα, έκανε λόγο και για στερεότυπα που υπάρχουν έως και σήμερα.

Η στόχευσή μας πρέπει να είναι η εξάλειψη του χάσματος, τόνισε ο κ. Αποστόλου. Υπάρχει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τη θέσπιση κατώτατου μισθού. «Επιβραβεύουμε τις καλές πρακτικές που διασφαλίζουν την ισοτιμία της γυναίκας στο εργασιακό περιβάλλον», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας ως αναγκαία την εξάλειψη των κοινωνικών στερεοτύπων για τον ρόλο της γυναίκας στον χώρο εργασίας.

Από την πλευρά της, η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ΓΓ της ΠΕΟ, τόνισε ότι το χάσμα των αμοιβών δεν δημιουργήθηκε τυχαία, έχει να κάνει με την αντίληψη για το εργατικό δυναμικό που θέλουμε και για τον τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας. Οικονομικά συμφέροντα χρησιμοποίησαν ευάλωτες ομάδες του εργατικού δυναμικού για οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε.

Το χάσμα των αμοιβών επηρεάζει γενικά την εργασία και τους εργαζομένους, όχι μόνο τις γυναίκες, επεσήμανε η κ. Χαραλάμπους. Ακόμη, σημείωσε ότι διαιωνίζεται η αντίληψη και για τους κοινωνικούς ρόλους των φύλων και για τους ρόλους τους μέσα στην οικονομία, προσθέτοντας ότι το χάσμα των αμοιβών έχει μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις, όπως τις χαμηλές εισφορές, τις χαμηλές συντάξεις, τις μεγάλες διαφορές στις συντάξεις ανδρών και γυναικών και τη φτώχΕια. Το χάσμα αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο είναι το 5ο υψηλότερο στην Ευρώπη, είπε.

Ακόμη, η ΓΓ της ΠΕΟ ήγειρε το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, λέγοντας ότι η εμβέλεια κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις έχει μειωθεί στην Κύπρο από το 2013 και μετά. Είναι αναγκαία η ένταξη προνοιών για διευκολύνσεις σε άδειες μητρότητας/πατρότητας, είπε. Ακόμη, χαρακτήρισε ως «σημαντικό ζήτημα» τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού.

Η Δέσποινα Ησαΐα, Γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, δήλωσε ότι οι πολιτικές συμφιλίωσης και ο συνδυασμός οικογένειας-εργασίας αφορούν και τα δύο φύλα. «Η γυναίκα όχι μόνο να διεκδικεί συμμετοχή στην αγορά εργασίας αλλά να παίρνει και θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και ευθύνης που αμείβονται περισσότερο», επεσήμανε.

Αναφερόμενη στην τηλεργασία, η κ. Ησαΐα είπε ότι αποτελεί τεράστια πρόκληση και γίνεται προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισής της. Θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της γυναίκας και σε συνθήκες τηλεργασίας, συμπλήρωσε. «Πρέπει ανά πάσα στιγμή ο εργαζόμενος να γνωρίζει κάποιες πληροφορίες για να έχει πλήρη εικόνα για τον μισθό του. Πρέπει να ενισχύσουμε τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», ανέφερε.

Η Φλώρα Γιάγκου, Σύμβουλος Εργασιακών Σχέσεων της ΔΕΟΚ, τόνισε ότι σε κάποιους επαγγελματικούς τομείς το ποσοστό των ανδρών είναι υψηλότατο. Το 30% των γυναικών στην ΕΕ εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, σε αντίθεση με το 8% των ανδρών, ανέφερε.

Στα αναλυτικά προγράμματα της σχολικής εκπαίδευσης αναπαράγονται έμφυλες διακρίσεις, δήλωσε η κ. Γιάγκου, προσθέτοντας ότι το σχολείο θα μπορούσε να ενθαρρύνει την απασχόληση των γυναικών σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα. Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδεύονται ήδη από την προδημοτική για την άρση των προκαταλήψεων, τόνισε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη μισθολογικής διαφάνειας. «Σε μια συνέντευξη θα πρέπει ο συνεντευξιαζόμενος να γνωρίζει τον μισθό που θα λαμβάνει. Οι εργοδότες να μη ρωτούν τους καινούργιους υπαλλήλους για τους μισθούς που έπαιρναν σε προηγούμενες εργασίες τους», συμπλήρωσε.

Η Λένα Παναγιώτου, Διευθύντρια Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων &Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ, τόνισε ότι η ΟΕΒ προωθεί την ισότητα ανδρών και γυναικών καθώς και προγράμματα στις επιχειρήσεις για την εξασφάλιση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος. «Σταδιακά μειώνεται το χάσμα αμοιβών στην Κύπρο. Θέλει προσπάθεια και υπομονή. Τα αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου», τόνισε.

Αυτό που μας λείπει, πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου, είναι η εκπαίδευση για τη λειτουργία των θεσμών. Βάσει έρευνας, ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν τη σχετική νομοθεσία, ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να στοχεύσουμε εκεί όπου υπάρχει πράγματι πρόβλημα.

Ο Αιμίλιος Μιχαήλ, Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ, έκανε λόγο για χαμηλά ποσοστά γυναικών στους τομείς STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά) στην ΕΕ. Επιβάλλεται η άμβλυνση του διαχωρισμού των φύλων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αυξημένης εκπροσώπησης των γυναικών και μείωσης του χάσματος, που θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχει πρόοδος στην απασχόληση των γυναικών τα τελευταία χρόνια, σημείωσε.

Ερωτώμενος σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, ο κ. Μιχαήλ μίλησε για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εργασιακή πολιτική, την ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων στη λήψη αποφάσεων, την προώθηση θετικών μηνυμάτων. Και την ανάληψη δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης για κατάρριψη των στερεοτύπων. Στις επιχειρήσεις γίνονται βήματα μείωσης του χάσματος, κατέληξε.

Τη συζήτηση, η οποία διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, συντόνιζε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Δημόπουλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναγκαία,anagkaia