Το Ανθρώπινο Δυναμικό ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα!

Επενδύουμε στη σωστή επικοινωνία με τους ανθρώπους μας and we make it count!

Η Ιωάννα Κασουλίδου, PR Director της pr: partners εξηγεί τον κομβικό ρολό των Internal Communications στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μιας εταιρίας και για το νέο μοντέλο εργασίας που αναγεννήθηκε με αφορμή την πανδημία.

Τους τελευταίους μήνες η πανδημία ενέτεινε τις προϋπάρχουσες προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις, άλλαξε δραστικά τις προτεραιότητές τους και εντατικοποίησε τις προσπάθειες για ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι τελευταίοι 18 μήνες ανάγκασαν όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις να βγουν

από τη ρουτίνα και να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Τα one-to-one meetings όσο και τα εσωτερικά meetings μειωθήκαν, κι άλλο τόσο μειωθήκαν και τα εταιρικά events και happenings που οργάνωνε το τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού για σκοπούς team-building &team bonding του προσωπικού. Παρ’ όλα αυτά, είδαμε σχεδόν σε όλες τις εταιρίες το τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού να αποκτά σημαντικό ρολό, περισσότερο από ποτέ, και ταυτόχρονα, να γίνεται το άλφα και το ωμέγα ο ρόλος της εσωτερικής επικοινωνίας, ώστε να νιώσει ο άνθρωπος έμπρακτα πως η εταιρία του βρίσκεται ακόμα διπλά του να τον στηρίζει, με ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση για το μέλλον, όσο αβέβαιο και αν είναι αυτό. Αυτή ήταν και η αφορμή όλο και περισσότεροι πελάτες να αναζητήσουν συμβουλευτικές επικοινωνιακές λύσεις επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητές τους σε ό,τι αφορά την εσωτερική επικοινωνία της εταιρίας τους.

Εμείς στην pr: partners, έχοντας εργαστεί ιδιαίτερα πάνω σε θέματα εταιρικής κουλτούρας έχουμε το know-how για διαφορά industries που χρειάστηκαν το δικό μας professional input για να δημιουργήσουν αποτελεσματικές custom-made στρατηγικές εσωτερικής επικοινωνίας στο εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους τους. Με γνώμονα ότι ο ανθρώπινος παράγοντας υπάρχει διαχρονικά στο κέντρο της εταιρείας από τη δημιουργία της μέχρι και σήμερα, είμαστε σαν γραφείο σε θέση to make it happen, χρησιμοποιώντας εξιδεικευμένες επικοινωνιακές μεθόδους και εφαρμόζοντας διεθνείς πρακτικές που αφορούν τους εργαζόμενους, έχοντας πάντα ως κύριους άξονες και βασικούς πυλώνες τη διαφάνεια, τον σεβασμό και την αξιοπιστία, πάνω στους οποίους υλοποιείται η εταιρική επικοινωνιακή στρατηγική για τους ανθρώπους μιας εταιρείας.  

Είδαμε το μοντέλο εργασίας πολλών πελατών μας μέσα στην πανδημία να μετατρέπεται σε μεγάλο βαθμό σε εξ-αποστάσεως εργασία με την αναγκαστική υιοθέτηση διαφόρων μοντέλων, που για πολλούς υπάλληλους τους ήταν κάτι εντελώς ξένο, κάνοντας έτσι τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και της ψυχολογίας του ένα κρίσιμο θέμα στην ατζέντα των επιχειρήσεων. Αυτό αποτέλεσε σημαντική κίνητρο για όλες τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν στοχευμένες στρατηγικές ενέργειες που αφορούσαν την εσωτερική επικοινωνία με το προσωπικό τους. Ως experts στην επικοινωνία, εκπαιδεύσαμε και συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας να κατανοήσουν πως η σωστή επικοινωνιακή στρατηγική έχει ιδιαίτερη σημασία σε θέματα που αφορούν την έμπνευση και την εμψύχωση του προσωπικού, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ότι η εργασία τους έχει ιδιαίτερο νόημα, αλλά παράλληλα, να τους δίνει έμπνευση και να τους γεμίζει περηφάνια για τον χώρο που εργάζονται. Έτσι, πολλοί από τους πελάτες μας εστίασαν την επικοινωνία τους όχι μόνο στοχεύοντας σε πωλήσεις και σε ό,τι έχει να κάνει με τον καταναλωτή, αλλά επένδυσαν σωστά και στην εσωτερική επικοινωνία μέσα στην ιδιά την εταιρεία.

Σε συνεργασία με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού κάθε εταιρίας, καταφέραμε to make it possible. Δημιουργήσαμε προγράμματα που στόχο έχουν να φτιάξουν μια θετική εμπειρία για το προσωπικό σε ένα νέο περιβάλλον εργασίας, με τις κατάλληλες επικοινωνιακές μεθόδους, σχεδιάζοντας custom-made επικοινωνιακές λύσεις, ώστε να βοηθήσουμε το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού να κατοχυρώσει τον ρόλο του ως στρατηγικός συνεργάτης της επιχείρησης, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της νέας πραγματικότητας. Η πρόκληση είναι μέσα από τη στοχευμένη στρατηγική των internal communications να εμπνέουμε τους ανθρώπους μιας εταιρείας ώστε να είναι πιο παραγωγικό το έργο τους αλλά και η συνεργασία μεταξύ τους. Μέσα από επικοινωνιακές λύσεις έχουμε την εμπειρία, να μετατρέψουμε μια εταιρεία σε love brand για τους ανθρώπους της ώστε να νιώθουν περήφανοι και χαρούμενοι που εργάζονται για την εταιρεία αυτή και να λειτουργούν θετικά εσωτερικά και ως πρεσβευτές εξωτερικά με συνεργάτες, πελάτες και άλλους stakeholders.

Ο ρόλος του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού μέσα από σωστές επικοινωνιακές μεθόδους είναι καθοριστικός για να ενισχύσει τη δέσμευση του ανθρώπινου δυναμικού και να παρακινήσει την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα, την ανάπτυξη και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Η καλλιέργεια θετικής εμπειρίας για τους ανθρώπους μιας εταιρείας είναι καθοριστικός παράγοντας για την κουλτούρα ενός οργανισμού, ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας, που το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού καλείται να βελτιώσει και να αναδιαμορφώσει τη συνολική εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό επιτυγχάνεται µόνο µε σκληρή δουλειά και συνεχή προσπάθεια τόσο από το management team μιας εταιρίας αλλά και από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού που θα πρέπει να δουλέψει σε συνεργασία με την ομάδα των pr: partners για να σχεδιάσουν μαζί μια σωστή επικοινωνιακή στρατηγική εσωτερικής επικοινωνίας. Το πιο σημαντικό βήμα όμως είναι η αναγνώριση αυτής της ανάγκης για τη δημιουργία αυτού του επικοινωνιακού πλάνου εσωτερικά. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται νέος τρόπος σκέψης, καθορισμός νέων προτεραιοτήτων αλλά και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων τόσο σε επίπεδο τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, όσο σε επίπεδο επιχείρησης συνολικά to make it happen.

Για τις επιχειρήσεις που αναγνωρίσαν έγκαιρα τις προκλήσεις και τις τάσεις της εποχής, και ζήτησαν άμεσα τρόπους αναδιοργάνωσης της εργασίας αλλά και σωστής επικοινωνίας με το κόσμο τους, κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικές, συγκεντρώνοντας ικανούς και ταλαντούχους εργαζόμενους. Από feedback που πήραμε από πελάτες της pr: partners αλλά και μέσα από το δίκτυό μας, φάνηκε πως αυτά τα επικοινωνιακά μοντέλα που βάλαμε σε εφαρμογή σε συνεργασία με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού τους, σε custom-made μορφή για να συνάδουν με τη κουλτούρα και το management της κάθε εταιρίας, κατάφεραν να αυξήσουν της παραγωγικότητα των ανθρώπων. Παρατηρήθηκε επίσης, μείωση λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, διατήρηση και προσέλκυση προσωπικού μικρότερων ηλικιακών γκρουπ, καθώς και καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά όταν το feedback που έχεις από τους πελάτες για το επικοινωνιακό πλάνο εσωτερικής επικοινωνίας, δούλεψε αποτελεσματικά. Επομένως, φαίνεται πως η υιοθέτηση ενός εσωτερικού πλάνου επικοινωνίας είναι μονόδρομος για το εργασιακό μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα