Το "κούρεμα"επιχειρεί να δικαιολογήσει ο Ρέγκλινγκ

Το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο, το 2013, επιχειρεί να δικαιολογήσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, στον απόηχο του σάλου που δημιούργησε η διαφορετική επιλογή διάσωσης της ιταλικής τραπεζικής κρίσης, μέσω κρατικής στήριξης, υποστηρίζει πως η διαφορετικότητα του προβλήματος, με το οποίο ήρθαν αντιμέτωπες οι δύο χώρες, δεν αφήνει περιθώρια ισότιμης μεταχείρισης.

«Στην Ιταλία έχουμε να κάνουμε με λίγες τράπεζες,

ενώ στην Κύπρο ήταν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο το 2013 ήταν υπερβολικά μεγάλο για τη χώρα, 8 φορές το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας και το χρηματικό ποσό που ήταν απαραίτητο για να ξεκινήσει το πρόγραμμα και να φέρει την Κύπρο σε ρυθμό ανάπτυξης ήταν πολύ – πολύ ψηλό. Όπως γνωρίζετε ο ESM μαζί με το ΔΝΤ, δώσαμε πολλά χρήματα. Το ΔΝΤ περίπου 1 δις Ευρώ και ο ΕΣΜ 6,3 δις ευρώ. Αυτό είναι περίπου το 100% του ΑΕΠ και εξηγώ ότι δεν μπορούσε να αποφευχθεί το κούρεμα καταθέσεων, διότι θα είχε καταστήσει αδύνατη τη σταθερότητα (βιωσιμότητα) του (δημόσιου) χρέους», αναφέρει.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί επείγουσα την ανάγκη για δημιουργία Κακής Τράπεζας στην Κύπρο, πολύ περισσότερο από άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Εξετάζοντας τη δυνατότητα μιας κακής τράπεζας, θα είχε νόημα, γιατί όπως είπα, η Κύπρος έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά οι Τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, το τραπεζικό σύστημα στην ολότητά του», τονίζει.

Διαβλέποντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ταχεία πορεία εξέλιξης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ενόψει και προεδρικών εκλογών, για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί.

«Θα πρέπει να συνεχίσει πλέον πιο έντονα με ιδιωτικοποιήσεις, με περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, το νομικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα», σημειώνει.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κλάους Ρέγκλινγκ θα δημοσιευτεί γραπτώς στην εφημερίδα «Η Σημερινή» της Κυριακής και στο SigmaLive.

Keywords
Τυχαία Θέματα