Το Eurogroup εγκρίνει μέτρα για το χρέος

Το Eurogroup αποφάσισε τη μεταφορά ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και το μηδενισμό αύξησης του περιθωρίου επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια EFSF αξίας 748 εκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο, μετά από συζήτηση επί της 6ης έκθεσης της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η Ευρωομάδα συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της.

Σε δήλωση που

εξέδωσαν οι Υπουργοί αναφέρεται ότι "όπως και στα περισσότερα κράτη μέλη, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί αρνητικά από το ξέσπασμα του COVID-19 και οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα".

Όπως σημειώνουν, με βάση την εαρινή πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2020, η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι από αυτές που θα πληγούν περισσότερο στην ΕΕ το 2020, αν και προβλέπεται αρκετά ισχυρή ανάκαμψη για το 2021.

"Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα διατήρησε ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, επιτυγχάνοντας τους πρωταρχικούς στόχους πλεονασμάτων τα τελευταία πέντε χρόνια και ένα βασικό πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019. Η ενημερωμένη πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναμένει ότι το πρωτογενές υπόλοιπο θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2020, πριν επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021", αναφέρουν.

Οι Υπουργοί υπενθυμίζουν σε αυτό το πλαίσιο τη δήλωση της 16ης Μαρτίου 2020 όπου συμφωνήσαν ότι «… οι αυτόματες ελλείψεις εσόδων και οι αυξήσεις των επιδομάτων ανεργίας που οφείλονται στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και απαιτήσεις. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών φορολογικών μέτρων που λαμβάνονται ως απάντηση στο COVID-19 θα αποκλείονται κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις της ΕΕ".

"Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποφασιστική πολιτική απάντηση, τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας του ιού όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων οικονομικής και φορολογικής στήριξης. Χαιρετίζουμε επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει ένα σύνολο πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης. Χαιρετίζουμε επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ορισμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις στη διαδικασία μεταρρύθμισης, για παράδειγμα όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως σε λειτουργικούς περιορισμούς που συνδέονται με την πανδημία", αναφέρουν οι Υπουργοί Οικονομικών.

Όπως τονίζουν, "η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται το ξέσπασμα του COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζονται στην ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης".

"Θα είναι επομένως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου χρειάζεται να ενισχύσει, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση του μακροπρόθεσμου οικονομικού δυναμικού", προειδοποιούν.

"Καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης ΜΕΔ , με τη νομοθεσία ενός αποτελεσματικού νέου κώδικα αφερεγγυότητας, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων και την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας από το τέλος Ιουλίου 2020", αναφέρουν.

"Επιπλέον, τονίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης της εφαρμογής άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εφαρμογής κρίσιμων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας", σημειώνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωομάδα χαιρετίζει "την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις που θέτει η έξαρση του κορωνοϊού, έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιώσει αποδέσμευση της τρίτης δόσης μέτρων του χρέους".

Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών, και στη συνέχεια το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση.  Η επόμενη συζήτησή για την Ελλάδα θα βασιστεί στην έβδομη βελτιωμένη έκθεση παρακολούθησης που αναμένεται να εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα