Το Brexit τρομάζει τους επενδυτές

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της στερλίνας στην αγορά ισοτιμιών εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί για το μέλλον της Βρετανίας το επικείμενο δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για πρώτη φορά από το 2009 η στερλίνα υποχώρησε σε επίπεδο κάτω του 1,40 δολαρίων, συγκεκριμένα στα 1,3913 δολάρια με μια νέα πτώση της τάξης του 0,8%.

Παράλληλα, το κόστος της αντιστάθμισης

κινδύνου έναντι των έντονων μεταπτώσεων του νομίσματος βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ιστορικά η στερλίνα είναι ευάλωτη σε μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια κρίσεων. Το 1981, το 1992 και το 2008 το εθνικό νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου απώλεσε το ένα τέταρτο της αξίας του μέσα σε περίοδο έξι μηνών.

Δεκάδες οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέφεραν ότι η στερλίνα θα μπορούσε να υποχωρήσει και στα 1,35 δολάρια ή και χαμηλότερα εντός μίας εβδομάδας από ένα πιθανό αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα.

Οικονομολόγοι της HSBC προειδοποίησαν εξάλλου ότι η αβεβαιότητα που θα συνόδευε ένα ενδεχόμενο Brexit θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα ποσοστό από 1% έως 1,5% από το ΑΕΠ της Βρετανίας έως το δεύτερο μισό του 2017 δηλαδή εντός έτους από το δημοψήφισμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα