Το 24ωρο που συγκλόνισε δύο προεδρίες, το Καπιτώλιο και το αμερικανικό έθνος

Ποτέ ξανά στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ τα γεγονότα μιας μόνο ημέρας δεν ταρακούνησαν σε τέτοιο βαθμό δύο προεδρίες, το Καπιτώλιο αλλά και το ίδιο το αμερικανικό έθνος.

Σύμφωνα με τον Gerald Seib της Wall Street Journal, η έξαρση βίας, η οποία υποκατέστησε μια τυπική διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, δοκιμάζει ανοιχτά τους αμερικανικούς δημοκρατικούς θεσμούς και μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το πώς θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση. Η θητεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία άρχισε με την πλήρη

κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσιγκτον και την υπόσχεση μιας νέου είδους πολιτικής διαχείρισης, έφτασε στο τέλος της την Τετάρτη με το κόμμα κατακερματισμένο να μετράει τις πληγές του εκτός εξουσίας.

Σύμφωνα με τον ειδικό, λόγω αυτών των γεγονότων δύσκολα οι Ρεπουμπλικάνοι θα κρατήσουν τον Τραμπ στην ηγεσία του κόμματος μετά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο. Όπως ο απερχόμενος πρόεδρος προσπάθησε να υπενθυμίσει στους οπαδούς τους μετά την έκρηξη βίας, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να διατηρήσουν την εικόνα του κόμματος του νόμου και της τάξης, αλλά πλέον δύσκολα μπορεί να ταυτιστεί με αυτή την αρχή.

Την ίδια ώρα οι προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να ηρεμήσει και να ενοποιήσει το έθνος έγιναν πιο δύσκολες. Από τη μια, η θέληση των υποστηρικτών του Τραμπ να καταλήξουν προς τη βίαια συμπεριφορά στο Καπιτώλιο δείχνει σε πόσο βαθμό αμφισβητούν τη νομιμότητά του και πόσο απρόθυμοι είναι να τον δεχτούν ως τον νέο τους πρόεδρο.

Από την άλλη όμως είναι πιθανόν ο καθαρός φόβος που ένιωσαν οι περισσότεροι Αμερικανοί, τον οποίο εξέφρασε μεγάλη μερίδα Ρεπουμπλικάνων, μπορεί να τους απομακρύνει από την διχαστική πολιτική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να φτάσουν σε κοινό έδαφος.  

Η ημέρα άρχισε με την εκλογική διαδικασία να προχωράει κανονικά. Τα αποτελέσματα των εκλογών για τις δύο θέσεις στη Γερουσία στη συντηρητική πολιτεία της Τζόρτζια δεν παρουσίαζαν κανένα πρόβλημα. Και οι δύο έδρες τελικά κατέληξαν όμως στα χέρια των Δημοκρατικών.

Την ίδια ώρα το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τις ψήφους των εκλεκτόρων που θα ανακήρυσσαν επίσημα πλέον τον Τζο Μπάιντεν ως επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Παρά τις όποιες ενστάσεις από πλευράς Ρεπουμπλικάνων, η διαδικασία ήταν καθαρά τυπική και δεν μπορούσε να ανατραπεί το αποτέλεσμα

Εντούτοις, ο Τραμπ δεν ασχολήθηκε με κανένα από τα πιο πάνω. Αντίθετα, δήλωνε ενώπιον υποστηρικτών του που πανηγύριζαν ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί εναντίον του κόμματός του. Πριν κλείσει, ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν στην αμερικανική πρωτεύουσα για αυτήν την ημέρα που θα είναι «τρελή».

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς «αδύναμους» και «αξιολύπητους».

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές. Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για τη στάση του αντιπροέδρου του.

Ο Πενς όμως απέρριψε το αίτημα του προέδρου του, δηλώνοντας με επιστολή του ότι δεν θα αντιτασσόταν στην επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Λίγο αργότερα μαζί με τα άλλα μέλη του Κογκρέσο έτρεχε να φυλαχθεί από τους οπαδούς του ίδιου του προέδρου του.

Παρά τα όσα καταγράφηκαν όμως, όσα συνέβησαν δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τελικά τη λειτουργία του κράτους δικαίου και τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν. Το βέβαιο είναι όμως ότι οι εικόνες αυτές πλήττουν ανεπανόρθωτα το κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μεγάλο είναι το πλήγμα και για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πληρώσει ήδη ένα υψηλό κόστος: γι’αυτό κέρδισε ο Μπάιντεν, γι’αυτό κέρδισαν οι Δημοκρατικοί και τη Γερουσία. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ποτέ ότι 74 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν τον Τραμπ και ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτούς εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος κέρδισε τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Τα 25 φωτογραφικά «κλικ» που θα μείνουν στην ιστορία

Τραμπ: Δεν συμφωνώ με το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά θα υπάρξει ομαλή μετάβαση

Καπιτώλιο:Η γυναίκα που σκοτώθηκε είχε υπηρετήσει στην Π.Α - Το tweet στις 5/1

Keywords
Τυχαία Θέματα