Συμφωνία για στρατηγική συνεργασία υπέγραψαν Ερντογάν-Ράμα

Η Τουρκία και η Αλβανία υπέγραψαν στις 6 Ιανουαρίου συμφωνία για την αναβάθμιση των διμερών δεσμών σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Σύμφωνα με την εφημεριδα Χουριέτ, σε ομιλία σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα μετά από συναντήσεις στην πρωτεύουσα της Άγκυρας, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

«[...] Μόλις υπογράψαμε μια κοινή πολιτική δήλωση σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας

Υψηλού Επιπέδου. Έτσι, αυξήσαμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η κίνηση προς τη στρατηγική συνεργασία θα βοηθήσει στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε τομέα, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας τους δύο σεισμούς που έπληξαν την Αλβανία τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο Ερντογάν για άλλη μια φορά εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν στα θανατηφόρα συμβάντα και ζήτησε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Είπε ότι η κατασκευή 522 νέων οικιστικών μονάδων από την Τουρκία στην Αλβανία αποτελεί θετική κίνηση.

«Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις σε υποδομές και τουρισμό στην Αλβανία. Θέλουμε να ανεβάσουμε την οικονομική μας συνεργασία σε μια νέα διάσταση», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Αλβανία εντός τριών μηνών και ισχυρίστηκε  ότι οι δυο χώρες έχουν την ίδια στάση για την καταπολέμηση της FETÖ (Κίνημα Γκιουλέν).

Πρόσθεσε ότι τα δύο αδελφικά έθνη δεν θα επιτρέψουν στο FETÖ να δηλητηριάσει τις σχέσεις τους.

Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης την FETÖ ότι βρίσκεται πίσω από μια μακροχρόνια εκστρατεία για την ανατροπή της Κυβέρνησης ΑΚΡ  μέσω της διείσδυσης των τουρκικών θεσμών, ιδίως του στρατού, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

«Ισχυρή βούληση για στενή συνεργασία»

Απο την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελευταία συμφωνία λέγοντας ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς.

«Είμαι βέβαιος ότι έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα σήμερα και όταν αυτές οι πρωτοβουλίες γίνουν πραγματικότητα, οι Αλβανοί και οι Τούρκοι θα δουν τα θετικά αποτελέσματα αυτού του γεγονότος», δήλωσε ο Ράμα.

Συνέχισε λέγοντας ότι είδε μια «ισχυρή βούληση» να ανοίξει μια νέα σελίδα σε διμερείς δεσμούς κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Αναφερόμενος στις ιατρικές προμήθειες της Τουρκίας στη χώρα του εν μέσω της πανδημίας, ο Ράμα είπε ότι αυτές οι χειρονομίες είναι «σημαντικές».

Η Τουρκία και η Αλβανία υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της ιατρικής, της εκπαίδευσης και της οικονομίας.

Σχετικά με το μνημόνιο συμφωνίας για τα κατασκευαστικά έργα που υπέγραψαν οι δύο χώρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης της Τουρκίας Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι η Τουρκία θα κατασκευάσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης σκυροδέματος στην Αλβανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα