Το 1/3 του φαγητού μας καταλήγει στα σκουπίδια

Απόβλητα… να φαν και οι κότες

Ο εφιάλτης από τις ποσότητες των απορριμμάτων που πετάγονται στα σκουπίδια ταλανίζει τον πλανήτη αλλά και το νησί μας. Οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι εξαιρετικά σοβαρές και θα γίνουν ακόμα χειρότερες αν δεν αλλάξουμε πορεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν και παρουσιάστηκαν μέσω της εκστρατείας «Foodprint» (Τέρμα στη Σπατάλη Τροφίμων), του εταιρικού σχήματος που αποτελείται από το Συγκρότημα «Δίας», την ΟΕΒ,

το Τμήμα Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό «Φίλοι της Γης», τους Σύμβουλους Περιβαλλοντικής Διαχείρισης «Parpounas Sustainability Consultants» και επικοινωνίας «Opinion and Action» και αφορά πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life, τα απόβλητα στη Κύπρο όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Συγκεκριμένα στη Κύπρο: υπολογίζεται ότι παράχθηκαν 155,000 τόνοι απόβλητα τροφίμων (2017), δηλαδή 28,2% των αστικών στερεών απορρίμματα, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 των συνολικών αποβλήτων, άρα απασχολούν και το 1/3 των υποδομών και του κόστους διαχείρισης αποβλήτων.

Πυροδοτείται τεράστια κρίση

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει μείωση της απόρριψης τροφίμων, κάτι που σημαίνει παράλληλα μείωση της πείνας, της φτώχειας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η κρίση που πυροδοτείται από τη μεγάλη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και τις αλλαγές των συνηθειών στα αναπτυσσόμενα κράτη, αξιολογείται ως τεραστίων διαστάσεων και είναι καιρός να λάβουμε δραστικά μέτρα.

Μιλώντας στο «Sigmalive» (S) ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Συμβούλων Περιβάλλοντος «Parpounas Sustainability Consulants», Κυριάκος Παρπούνας εξήγησε πως ένας από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη ( SDG 12.3), περιλαμβάνει την δέσμευση να μειώσουμε τα απορρίμματα τροφίμων κατά 50% μέχρι το 2030. «Ο ΟΗΕ έχει θέσει στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ της απώλειας και της απόρριψης τροφίμων έως το 2030 και η Ε.Ε, έχει υιοθετήσει επίσημα αυτό τον στόχο, είπε.

Ο «δίπλα» μας πεινά και εμείς πετάμε το φαγητό μας…

Ο κ. Παρπούνας πρόσθεσε πως στην Κύπρο όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, πετάμε το 1/3 των φαγητών μας στα σκουπίδια, την ώρα που παγκόσμια ο κόσμος πεινά.

 «ακόμη και στην Ε.Ε. 43 εκ. ευρωπαίοι, δεν έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας φαγητό κάθε δεύτερη μέρα, ενώ παράλληλα, παγκοσμίως, 1,9 δις τόνοι τροφίμων χάνονται καθημερινά, με τον αντίστοιχο αριθμό στην Ευρώπη να είναι περίπου 180 εκ τόνοι.

Παράλληλα σε διεθνές επίπεδο, καθώς και στην Κύπρο ο μέσος πολίτης υποεκτιμά το πόσα απόβλητα τροφίμων παράγει και αυτό είναι ένα εμπόδιο στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει σωστή ενημέρωση, για να γνωρίζουμε πόσα απόβλητα παράγουμε, πόσα απόβλητα  και σε ποιες δράσεις μπορούμε να προχωρήσουμε για μείωση του φαινομένου. Για παράδειγμα «Ν’ αγοράζουμε πιο έξυπνα ν’ αποθηκεύομε πιο έξυπνα και να καταναλώνουμε πιο έξυπνα και στο τέλος να έχουμε καλύτερες μεθόδους διαχείρισης όσων τροφίμων μας απομείνουν». Αυτό όπως είπε,  μπορεί να σημάνει επαναδρομολόγηση κάποιων αποβλήτων τροφίμων για κατανάλωση από ανθρώπους που έχουν τα ανάγκη, δευτερευόντως για σίτιση ζώων και τέλος για κομποστοποίηση με αερόβια ή αναερόβια χώνευση για τερματισμό της απόρριψης τροφίμων στις χωματερές.

Λάθος εκτίμηση

Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Παρπούνα, είναι το γεγονός ότι θεωρούμε τα απόβλητα τροφίμων πιο «αθώα» από άλλα απόβλητα επειδή δεν περιλαμβάνουν τοξικές ουσίες, αλλά δεν γνωρίζουμε ότι η απόρριψη του έχει τεράστια συνεισφορά στην παραγωγή θερμοκηπιακών αερίων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και μεθανίου και άλλα. Το πρόβλημα και η αντιμετώπιση του είναι τόσο σημαντικά που εαν συγκεντρώναμε όλες αυτές τις εκπομπές από τα απόβλητα τροφίμων και τις συγκρίναμε με τις εκπομπές μεγάλων χωρών που εκπέμπουν πολλά θερμοκηπιακά αέρια, αυτά θα ήταν η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Είναι σημαντικό πρόβλημα με τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα