Τ.Μέι: Δεν είναι ώρα για δημοψήφισμα στη Σκωτία

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απέρριψε για πρώτη φορά ρητώς το αίτημα της Νίκολα Στέρτζιον για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, τουλάχιστον πριν από το Brexit, λέγοντας ότι «τώρα δεν είναι η ώρα».

Η κα Μέι είπε ότι θα ήταν «άδικο» να διεξαχθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα πριν ξεκαθαρίσει η μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ και

ότι η ίδια επικεντρώνεται στο να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τους Βρετανούς στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Δεν αποσαφήνισε ωστόσο κατά πόσο ένα δημοψήφισμα στη Σκωτία θα μπορούσε να διεξαχθεί στο μέλλον.

Η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας κα Στέρτζιον έχει πει ότι θα διεκδικήσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος πριν από το Brexit, μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του 2019. Η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία.

«Επομένως όταν η κυβέρνηση του SNP (στη Σκωτία) λέει ότι τώρα είναι η ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, εγώ λέω ότι ακριβώς σε αυτό το σημείο όλη η ενέργειά μας θα πρέπει να επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις μας με την ΕΕ για τη μελλοντική μας σχέση», δήλωσε η κα Μέι.

«Το να μιλάμε για ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας νομίζω ότι θα έκανε πιο δύσκολο για εμάς να μπορέσουμε να πάρουμε τη σωστή συμφωνία για τη Σκωτία και τη σωστή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μήνυμά μου είναι σαφές: τώρα δεν είναι η ώρα», πρόσθεσε η Πρωθυπουργός.

Σήμερα πάντως το σκωτσέζικο κοινοβούλιο ψηφίζει για να δώσει στη Νίκολα Στέρτζιον την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις προσπάθειες να εξασφαλίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κα Μέι να διαμηνύσει το ερχόμενο διάστημα ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος στη Σκωτία αλλά εφόσον το SNP εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο που είναι προγραμματισμένες για το 2021.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα