Τμ. Γεωλ. Επισκόπησης: Οι προβλέψεις για σεισμούς και ο κίνδυνος για τσουνάμι

Για τους συχνούς σεισμούς που γίνονται κοντά στην Κύπρο μίλησε στο Πρωτοσέλιδο η Δρ. Συλβάνα Πηλείδου, Γεωλογικός Λειτουργός στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Αρχικά ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη πιο σεισμογενή ζώνη του πλανήτη. Καθημερινά καταγράφονται κατά μέσο όρο δύο με τρεις σεισμοί

στην περιοχή της Κύπρου μικρών μεγεθών. Κάθε χρόνο καταγράφονται αντίστοιχα περίπου 2,000 σεισμοί, από τους οποίους μόνο τους δέκα νιώθουν οι πολίτες της Κύπρου.

Σε ερώτηση γιατί η περιοχή μας είναι σεισμογενής, σημείωσε ότι αυτό εξηγείται γιατί οι λιθοσφαιρικές πλάκες που βρίσκονται σε συνεχή κίνηση συσσωρεύουν μεγάλες τάσεις στα όρια τους, έτσι όταν οι τάσεις υπερβούν την αντοχή των πετρωμάτων τότε αυτά σπάνε κατά μήκος των τμημάτων και δίνουν σεισμούς. Η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο σύγκρουσης της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το λεγόμενο «Κυπριακό Τόξο».

Συμπλήρωσε ότι σε μια ακτίνα 1000 χλμ μπορεί να γίνει αισθητός ένας σεισμός στην Κύπρο.

Εξήγησε ότι επιστημονικά και στατιστικά γνωρίζουμε τις περιόδους επανάληψης των σεισμών στην Κύπρο, δηλαδή υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα γίνει ένας πολύ καταστροφικός σεισμός τα επόμενα 200 χρόνια ή ότι θα έχουμε ένα σεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ τους επόμενους μήνες. Εντούτοις, ο μηχανισμός αυτός πρόβλεψης δεν είναι χρήσιμος για την κοινωνία.

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο τσουνάμι στην Κύπρο, είπε ότι ένας σεισμός με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο. Το τελευταίο τσουνάμι σημειώθηκε το 1922. Εξήγησε ότι είχαμε ένα πολύ μεγάλο σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1996 στα ανατολικά της Πάφου, είχε όμως μεγάλο εστιακό βάθος. Το 1953 όμως ένας σεισμός μεγάθους 6 Ρίχτερ προκάλεσε μικρό τσουνάμι, όμως δεν προκάλεσαν καταστροφές.

Ανέφερε ότι ο λόγος που η περιοχή μας δεν κινδυνεύει τόσο είναι λόγω των μεγεθών των σεισμών. Οι άβαθες θάλασσες επηρεάζουν περισσότερο την ταχύτητα του κύμματος.  

Διαβάστε επίσης: Το φαινόμενο του αιώνα χθες βράδυ ήταν διαφορετικό απ’ την Κύπρο (ΦΩΤΟΣ)

Keywords
Τυχαία Θέματα