Η κατάσταση που επικρατεί διεθνώς με τον κορωνοϊό

Εμβολιάστηκε ο Τζο Μπάϊντεν και προτρέπει τους συμπολίτες του να πράξουν το ίδιο. Οι εξελίξεις με τα εμβόλια τρέχουν μετά και την έγκριση χθες από τις Βρυξέλλες του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Διεθνώς ανησυχίες προκαλεί το νέο στέλεχος του ιού και επιβάλλονται απαγορεύσεις από πτήσεις από το ΗΒ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, 78 ετών, εμβολιάστηκε χθες για την Covid-19, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λαμβάνοντας την πρώτη δόση

του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε νοσοκομείο του Νιούαρκ, στο Ντέλαγουερ.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν μόλις καταστεί διαθέσιμο το εμβόλιο, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας". Απέδωσε επίσης τα εύσημα στην κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την έναρξη των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την ομάδα μετάβασης του Μπάιντεν, η μέλλουσα κυρία των ΗΠΑ Δρ Τζιλ Μπάιντεν έλαβε και αυτή την πρώτη δόση του εμβολίου.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Δευτέρα το όριο των 18 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 319.000, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Πάνω από 115.000 άνθρωποι με συμπτώματα της νόσου νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, αριθμός άνευ προηγουμένου, κατά τα δεδομένα του COVID Tracking Project.

Λατινική Αμερική

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.853 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει πλέον τους 1.547.138. Παράλληλα, 184 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 41.997 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Στην Κολομβία το προηγούμενο 24ωρο  επιβεβαιώθηκαν 10.845 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνουν τους 1.518.067. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 205 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 40.680 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα αρχίσει μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για τον νέο κορωνοϊό τον Φεβρουάριο στη χώρα, ωστόσο ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε ξεκαθάρισε ότι από αυτή θα εξαιρεθούν οι παράτυποι μετανάστες από τη Βενεζουέλα, προκαλώντας αντιδράσεις. Στην Κολομβία ζουν περίπου 1,7 εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας, με πάνω από τους μισούς (το 55%) να μην έχουν χαρτιά, κατά δεδομένα της υπηρεσίας μετανάστευσης που δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο.

Η Γουατεμάλα θα επιβάλλει για δύο μήνες σε όλους τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην επικράτειά της και έχουν επισκεφθεί μέσα στις προηγούμενες 14 ημέρες τη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική να τίθενται σε καραντίνα για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση στο κράτος της Κεντρικής Αμερικής του νέου στελέχους του SARS-CoV-2, ενημέρωσαν χθες Δευτέρα ο πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι και η υπουργός Υγείας της κυβέρνησής του Αμέλια Φλόρες.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.370 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 396 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 118.598 νεκρούς επί συνόλου 1.325.915 καταγεγραμμένων μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Οι αρχές του Παναμά επιβάλλουν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) απαγόρευση εισόδου σε όλους τους ταξιδιώτες που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στη Νότια Αφρική μέσα στις προηγούμενες 20 ημέρες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αποτρέψουν την εξάπλωση νέου στελέχους του SARS-CoV-2 στη χώρα, ενημέρωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Υγείας. Η απαγόρευση αυτή, που έχει προσωρινό χαρακτήρα, έχει εφαρμογή σε όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εάν κινούνται αεροπορικώς, με χερσαία ή θαλάσσια μεταφορικά μέσα, ξεκαθάρισε το υπουργείο. Δεν διευκρίνισε το πότε θα πάψει να εφαρμόζεται το μέτρο.

Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη προληπτικά, μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του SARS-CoV-2, που φέρεται να είναι ακόμη πιο μεταδοτικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο μεταβατικός πρόεδρος Φραντσίσκο Σαγάστι.

Επιπλέον, η Λίμα αποφάσισε να "απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες δύο εβδομάδες", ανέφερε ο περουβιανός πρόεδρος. Πέραν αυτού, Περουβιανοί και αλλοδαποί που είχαν επισκεφθεί το ΗΒ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και βρίσκονται ήδη στη χώρα των Ανδεων "πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες", πρόσθεσε.

Εστία του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε σε στρατιωτική βάση της Χιλής στην Ανταρκτική, τη μοναδική ήπειρο η οποία παρέμενε μέχρι χθες αλώβητη από την πανδημία, ενημέρωσε χθες Δευτέρα ο στρατός της λατινοαμερικάνικης χώρας. Συνολικά, "36 άνδρες" διαγνώστηκε πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων 26 είναι στρατιωτικοί και 10 "πολίτες", εργαζόμενοι σε εταιρεία στην οποία είχε ανατεθεί με σύμβαση "να εκτελέσει προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης" στη βάση Μπερνάρντο Ο` Χίγκινς Ρικέλμε, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του επιτελείου.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μέσα σε 24 ώρες 527 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 25.019 κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με πάνω από 212 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει συνολικά καταγράψει 187.291 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας και 7.263.619 περιπτώσεις μόλυνσης.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κηρύσσει νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τριάντα ημέρες σε όλη την επικράτεια και επιβάλλει δεκαπενθήμερη απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, εξαιτίας της ανησυχίας ότι θα γίνουν μαζικές συναθροίσεις τις ημέρες των εορτών του τέλους του έτους, που θα πυροδοτούσαν αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ευρώπη

Η Ελβετία έκλεισε χθες τα σύνορά της στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και επέβαλε 10ημερη καραντίνα σε όσους φθάνουν από τις 14 Δεκεμβρίου στο έδαφός της, για να αποκλείσει την είσοδο τυχόν φορέων του νέου στελέχους του κορονοϊού.

Την Κυριακή, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Αεροπορίας είχε ήδη αποφασίσει τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ της Ελβετίας και αυτών των δύο χωρών. Η ελβετική αεροπορική εταιρία Swiss διευκρίνισε σήμερα ότι οι εμπορευματικές πτήσεις δεν επηρεάζονται από αυτό το μέτρο.

Από την πλευρά της, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζεται μια παρέκκλιση από αυτήν την απαγόρευση για όσους κατοικούν στη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Ελβετία, καθώς και για όσους κατοικούν στην Ελβετία και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μία από αυτές τις δύο χώρες. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 92 πτήσεις από τη Βρετανία προς την Ελβετία από τις 14 Δεκεμβρίου, ανέφεραν οι αρχές.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, κατόπιν συνεδρίασής της το βράδυ της Δευτέρας, αποφάσισε την απαγόρευση όλων των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Βόρεια Μακεδονία ως το τέλος του έτους, μετά την ανακάλυψη μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία. Με την ίδια απόφαση, όλοι όσοι εισέρχονται στη Βόρεια Μακεδονία από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των χερσαίων συνόρων ή των δύο αεροδρομίων της Βόρειας Μακεδονίας (Σκοπίων και Οχρίδας) θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό κατ` οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που θα δηλώσουν, διάρκειας 14 ημερών.

Ασία και αλλού

Στο Καζακστάν επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 739 κρούσματα του SARS-CoV-2, 87 περισσότερα από ό,τι μία ημέρα νωρίτερα, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στην κεντρασιατική χώρα να φθάνει τους 147.975, ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή στην οποία έχει ανατεθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού - ή R0 - των τελευταίων οκτώ ημερών βρίσκεται στο 0,95. Το ίδιο διάστημα άλλοι 8 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 2.194 νεκρούς στη χώρα των 18,8 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαίωσε 640 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 95.200. Παράλληλα, άλλοι 16 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τα θύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής να φθάνουν ως εδώ τα 1.353.

Πάνω από επτακόσια κρούσματα του νέου κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Αίγυπτο τις προηγούμενες 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός από τη 17η Ιουλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, καταγράφηκαν 718 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 32 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που διαγνώστηκαν στη Νότια Κορέα σε 24 ώρες παρέμεινε κάτω από το επίπεδο των χιλίων για δεύτερη ημέρα, ανήλθε σε 869, ανακοίνωσε σήμερα η νοτιοκορεάτικη Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA), ωστόσο οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο ιός παρέμειναν σε επίπεδο-ρεκόρ.

Η χώρα της Ασίας κατέγραψε ρεκόρ 1.097 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 την Κυριακή. Μπροστά στον δισταγμό της κυβέρνησης να επιβάλλει εθνικό lockdown για να μην υποστεί πλήγμα η νοτιοκορεάτικη οικονομία, οι τοπικές αρχές στη Σεούλ, στην επαρχία Κιόνγκι και στην πόλη Ιντσόν ανακοίνωσαν χθες πολύ πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ιδίως απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων προσώπων.

Διαβάστε επίσης:

Κωστρίκης: Οι χαλαρώσεις που πρότεινε ενόψει γιορτών-Καθησυχάζει για μετάλλαξη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
 

Keywords
βρυξέλλες, ηπα, tracking, project, τίθενται, στρατος, εταιρεία, νέα, swiss, σκοπια, λιβυη, αιγυπτος, κορεα, lockdown, τελη κυκλοφοριας, μετρο, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, διακοπη ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, εμβολιο pfizer, μια ημερα, χωρες, αφρικη, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ιβαν, ιος, οικονομια, πλαισιο, πτησεις, ρυθμος, afp, swiss, απε, απε-μπε, εβδομαδες, βενεζουελα, βορεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γουατεμαλα, δευτερα, διαστημα, εδαφος, υπαρχει, εκστρατεια, ελβετια, εμβολια, εβδομαδα, εμβολιο, εταιρεία, εταιρια, ετων, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, καζακσταν, καμερες, κυβερνηση, κυρια, λενιν, μακεδονια, μηνες, νοσοκομεια, νοτια αφρικη, μπε, ομαδα, οκτω, πηγη, ρεκορ, σεουλ, τίθενται, υπουργειο υγειας, συμπτωματα, χοπκινς, ωρες, εφαρμογη, εθνικο, ηπειρο, χωρα, project, υπουργειο, κυριακη, μπροστα, νοσοκομειο, τριαντα, tracking, υγειας
Τυχαία Θέματα