Τ/κ Τύπος: Τι έπραξε η «Αστυνομία» στα επεισόδια «Αφρίκα»

Ο απόηχος των επεισοδίων στην Αφρίκα, τη «βουλή» και τα μέτρα ασφαλείας, συνεχίζεται στα κατεχόμενα, με τον τ/κ Τύπο να αναφέρεται σε αντιδράσεις αλλά και στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη χθες για το τι έπραξε και τι όχι η «αστυνομία». Αναφορά γίνεται επίσης στις διεργασίες για τον σχηματισμό «κυβέρνησης», αφού η σχετική εντολή δόθηκε στον πρόεδρο του ΚΕΕ, ενώ τα 4 κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι οι διαβουλεύσεις βαίνουν καλώς και τα 3 από αυτά σκοπεύουν να συναντήσουν τον Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν και την αντιπροσωπεία του για «να πιουν καφέ».


Η «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Οι δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν τις διαταγές του Ακιντζί στα σκουπίδια», γράφει ότι την ημέρα των επεισοδίων ο Ακιντζί τηλεφώνησε 8 φορές στις «δυνάμεις ασφαλείας» και ο Χιουντάογλου («υφυπουργός παρά τω προέδρω») άλλες 16, ζητώντας αλυσίδα προστασίας (με άνδρες των «δυνάμεων») μπροστά από την εφημερίδα, αλλά ο «διοικητής» «δεν έβαλε αυτί κανενός». Αλλού γράφει ότι μέλη της κίνησης «ανεξάρτητος δρόμος» (αριστερή κίνηση) κατέθεσε χθες μαύρο στεφάνι μπροστά από τη «γενική διεύθυνση αστυνομίας» και ζήτησαν την παραίτηση του «διευθυντή». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο λαός κατεβαίνει στους δρόμους και αναφέρεται στην πορεία της τ/κ συνδικαλιστικής πλατφόρμας.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ποιος θα επιτύχει την ασφάλειά μας;», αναφέρεται στη δήλωση χθες του Τ/κ ηγέτη ότι εάν οι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια ανθρώπων και περιουσιών δεν το καταφέρουν αυτό, «τότε από ποιους θα το περιμένουμε αυτό;». Αλλού γράφει ότι η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» δόθηκε στο ΚΕΕ, το οποίο είναι απαισιόδοξο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δήλωση Σερντάρ Ντενκτάς ότι όλο αυτό το χάος συμβαίνει για να τον πιέσουν για μια τριμερή συνεργασία.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Με το ζόρι κυβέρνηση ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ», γράφει ότι ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς σχολίασε ως «πίεση και με το ζόρι» την προσπάθεια του ΚΕΕ να είναι το κόμμα του σε μια «κυβέρνηση» με το ΚΕΕ. Αλλού γράφει ότι θα κάνουν πορεία για τη δημοκρατία και αναφέρεται στην εκδήλωση αύριο της τ/κ συνδικαλιστικής πλατφόρμας και τη συνάντηση με τον Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι βροχές που έπεσαν ήταν ευεργετικές και άρχισε να φτάνει νερό στο φράγμα της Μόρφου από τα ρυάκια στα βουνά που γέμισαν.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Σε αδιέξοδο οι δήμοι», γράφει ότι από τους 28 «δήμους» οι 17 αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και δεν είναι μόνο τα χρέη τους προς το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά κυρίως προς το «τμήμα εφορίας», που τους στέλνει πλέον γραπτές προειδοποιήσεις. Αλλού αναφέρει ότι οι έρευνες για τα όσα γίνονται στο θρησκευτικό κολέγιο της Μιας Μηλιάς επιβραδύνθηκαν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΚΕΕ, που πήρε την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης», δήλωσε ότι «μπορεί να έρθουμε και για καφέ» και ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει όλα τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Χάος για την τριμερή», αναφέρεται στις δηλώσεις Ντενκτάς ότι δέχεται πιέσεις για να συμμετέχει σε μια «κυβέρνηση» με το ΚΕΕ και το κόμμα της Αναγέννησης. Προσθέτει, δε, η εφημερίδα, ότι οι διαβουλεύσεις για την τετρακομματική συνεχίζονται. Αλλού γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε χθες ότι η «αστυνομία» δεν ανταποκρίθηκε δυστυχώς όπως έπρεπε στα γεγονότα της Δευτέρας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η «πορεία για ειρήνη και δημοκρατία» θα γίνει αύριο στις 5 το απόγευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords