Τ/κ Τύπος: «Στο κατώφλι η ξηρασία» στην Κύπρο

Τα προβλήματα που προκαλεί η λειψυδρία, οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Νιγηριανού φοιτητή, η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν- Πούτιν για τις επιχειρήσεις στο Αφρίν, αλλά και η απειλή της Τουρκίας εναντίον του συριακού στρατού, τα κριτήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα της παραχώρησης της υπηκοότητας σε παιδιά μεικτών γάμων με τον ένα γονιό να είναι Τουρκοκύπριος, αλλά και η αναμενόμενη απόφαση του «δικαστηρίου» στην υπόθεση επιθέσεων κατά της «Αφρίκα», είναι μερικά

από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Η παγίδα στο Αφρίν», αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των τουρκικών επιχειρήσεων στο Αφρίν της Συρίας και αναφέρει ότι χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συριακές δυνάμεις. Προβάλλει, ακόμα, δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη σχετικά με το θέμα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά μεικτών γάμων, των οποίων ένας εκ των γονιών να είναι Τουρκοκύπριος. Αναφέρει, ακόμα, ότι το «δικαστήριο» αναμένει σήμερα να ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση των επιθέσεων κατά της εφημερίδας, υπόθεση για την οποία κατηγορούνται έξι άτομα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Έχουμε δικαίωμα σε όλα τα τεμάχια», προβάλλει τις δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο θέμα της ενέργειας αλλά και στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του ο «διευθυντής» του «τμήματος βακουφίων», Ιμπραχίμ Μπεντέρ είπε ότι μόνο ένα στρέμμα από τα 4.638 που ανήκαν, εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, σε τρία βακούφικα πασάδων και αγάδων, ανήκει στο «τμήμα βακουφίων». Αναφορά γίνεται και στην αγανάκτηση του συνδέσμου νοσοκόμων λόγω της κατάστασης στον τομέα της υγείας και την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε πολλά τμήματα, με αποτέλεσμα οι λίγοι που δουλεύουν να δουλεύουν πολλές ώρες για να καλύψουν τις ανάγκες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η χώρα καίγεται», αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση των κατεχομένων και γράφει ότι τα χρέη των «δημαρχείων», του ταμείου «κοινωνικών ασφαλίσεων» και άλλων οργανισμών έχει αυξηθεί, ο «κρατικός προϋπολογισμός» δεν έχει ακόμα συζητηθεί και εγκριθεί από τη «βουλή», ενώ πέραν των δύο χιλιάδων είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Αναφορά γίνεται και στην περίπτωση της οικογένειας Νουμλούπιναρ, της οποίας το σπίτι έχει καεί σε πυρκαγιά τη Δευτέρα. Αναφέρει, ακόμα, ότι η Τουρκία ανανέωσε τη NAVTEX για το οικόπεδο 3, μέχρι και τις 10 Μαρτίου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Στο κατώφλι η ξηρασία», γράφει ότι η ποσότητα της βροχής μέχρι στιγμής δεν είναι ικανοποιητική, με αποτέλεσμα να αναμένεται περίοδος ξηρασίας, με τους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους να εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Γράφει, ακόμα, ότι εγκαταλελειμμένα σπίτια στην εντός των τειχών παλιά Λευκωσία έχουν μετατραπεί σε χώρους συγκέντρωσης ναρκομανών. Αναφέρει ακόμα ότι ο ύποπτος για τη δολοφονία του Νιγηριανού φοιτητή, λόγω έντονης αδιαθεσίας, έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Κριτήριο ‘παράνομου' λιμανιού», προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη σχετικά με το θέμα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά μεικτών γάμων, με τον ένα από τους δύο γονείς να είναι Τουρκοκύπριος. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου», ανάμεσα στις οποίες είναι και η ανανέωση για ακόμα έξι χρόνια της συμφωνίας των κατεχομένων με την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ. Γράφει, ακόμα, ότι το «δικαστήριο» αναμένεται σήμερα να ανανεώσει την απόφασή του στην υπόθεση επιθέσεων κατά της «Αφρίκα», για τις οποίες κατηγορούνται έξι άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα