Τ/κ Τύπος: Οικονομικά προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κρίσης με την Τουρκία

Ο αποχαιρετισμός του 2019 και η υποδοχή του 2020, η κρίση μεταξύ «κυβέρνησης» και Τουρκίας που έχει προκαλέσει οικονομικά προβλήματα, αλλά και οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών για την ύπαρξη μαφίας στα κατεχόμενα που αφορά το παράνομο στοίχημα, όπως και η έγκριση τελικά του σχεδίου αρχιτεκτονικής ανάπτυξης της περιοχής βορείως της Αμμοχώστου, είναι τα κύρια θέματα στον τ/κ Τύπο σήμερα.

Η «Αφρική» (Αφρίκα) με τίτλο «Να είναι καλό» και το σκίτσο ενός Αη Βασίλη που κρατά ένα μεγάλο κουδούνι εύχεται το 2020 για είναι πιο τυχερό από το 2019, το οποίο χαρακτηρίζει

απαισιόδοξο. Καταγράφει δε τα 10 σημαντικότερα γεγονότα που κατά την εφημερίδα συνέβησαν το 2019 στην τ/κ κοινότητα, με το πιο σημαντικό την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην Κερύνεια και δεύτερο πιο σημαντικό την προσγείωση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου. Στο άλλο θέμα προβάλλει το άρθρο του Μεχμέτ Λεβέντ με τίτλο «Το έπος του νέου χρόνου».

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Κρίση μπλοκαρίσματος από την Τουρκία» γράφει ότι η Άγκυρα έχει μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια των 600 εκ ΤΛ (περίπου 100 εκ ευρώ) που περίμενε η «κυβέρνηση» η οποία έχει ζητήσει την άρση του μπλοκαρίσματος, χωρίς εξέλιξη μέχρι στιγμής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΣ ότι στα κατεχόμενα υπάρχει μαφία στον τομέα των στοιχημάτων. Αλλού γράφει ότι ενόψει της Πρωτοχρονιάς χθες ο κόσμος πλημμύρισε την αγορά και τα σούπερ μάρκετ.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Συμφωνία την τελευταία στιγμή» γράφει ότι εγκρίθηκε τελικά από την «κυβέρνηση» το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής Αμμοχώστου, Τρικώμου, Αγίου Σέργιου, το οποίο αναμενόταν ότι θα προκαλέσει κρίση μεταξύ των «κυβερνητικών» εταίρων που είχαν διαφορετική προσέγγιση και το συζήτησαν χθες στο «υπουργικό συμβούλιο». Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΣ για τη μαφία που έχει δημιουργηθεί στα κατεχόμενα όσον αφορά τα παράνομα στοιχήματα. Αλλού αναφέρεται στις προετοιμασίες που γίνονται για την υποδοχή του νέου χρόνου, τα «αστυνομικά» μέτρα και τις καιρικές συνθήκες.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Υπάρχει μπλοκάρισμα, όχι πρόβλημα» γράφει ότι τελικά έχει έρθει η οικονομική βοήθεια από την Άγκυρα αλλά μικρότερη κατά 93 εκ ΤΛ (15,5 εκ ευρώ) (από τα 750 εκ ΤΛ – 150 εκ ευρώ, που αναμενόταν), και το ποσό που έχει μπλοκαριστεί είναι 100 εκ ΤΛ (16,6 εκ ευρώ), με τους αρμοδίους στην «κυβέρνηση» να μην ανησυχούν γι’ αυτό.  Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα προβλήματα που προκάλεσε σε διάφορες περιοχές η έντονη χθεσινή βροχόπτωση. Αλλού γράφει ότι η «επιτροπή ενότητας» ενέκρινε τελικά το αναπτυξιακό σχέδιο Αμμοχώστου – Τρικώμου – Αγίου Σέργιου.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Μαφία παράνομου στοιχήματος» αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα τροχαία δυστυχήματα για το 2019 με τους νεκρούς να φτάνουν φέτος τους 30. Αλλού γράφει ότι η οργάνωση UniteCyprusNow σε μήνυμά της για το 2020 καλεί τους πολίτες να αντισταθούν στη μη λύση και τονίζει ότι σήμερα παρά ποτέ πρέπει να αγκαλιαστεί περισσότερο η ομοσπονδιακή λύση.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα