Οι σκοπιμότητες πίσω από την παρέμβαση του Foreign Office για υπόθεση 19χρονης

Τη «μη αναμενόμενη» παρέμβαση του Foreign Office στην υπόθεση της καταδίκης της 19χρονης Βρετανίδας επιχείρησε να ερμηνεύσει ο δημοσιογράφος του BBC, James Landale.

Στην ανάλυσή του αναφέρει ότι είναι ασυνήθιστο για το Foreign Office να σχολιάζει δημόσια μια δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά Βρετανό πολίτη στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Landale, οι αξιωματούχοι συνήθως θέλουν να αποφεύγουν τις κατηγορίες

για παρέμβαση στα δικαστήρια ενός κυρίαρχου κράτους.

Αντίθετα, μερικές φορές προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις παρασκηνιακά χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Γι' αυτό και η δημόσια παρέμβαση του Foreign Office, για τον δημοσιογράφο αποτελεί ένα ενδιαφέρον στοιχείο για την υπόθεση. Αυτό τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι μια «μικρή» πίεση, όπως την χαρακτηρίζει, θα επηρεάσει την απόφαση του δικαστηρίου τον επόμενο μήνα.

Αναφέρει ότι, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επιβάλουν στην 19χρονη ποινή ίση με τις τέσσερις εβδομάδες που έχει περάσει ήδη στη φυλακή.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Landale, το Foreign Office έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για την υπόθεση με την επίσκεψη προσωπικού του κατά τη διάρκεια της κράτησής της 19χρονης, έχουν παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία, ενώ ήταν σε συχνή επικοινωνία με τους συνηγόρους υπεράσπισης και τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εντούτοις, σύμφωνα πάντα με τον Landale, ενδεχομένως να υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτή την παρέμβαση. Είναι μια υπόθεση που πήρε μεγάλες διαστάσεις. Έτσι η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να δείξει ότι υπερασπίζεται μια Βρετανίδα που δικάζεται στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις που έκανε στο BBC ο νομικός Μάικλ Πόλακ, μέλος της νομικής ομάδας υπεράσπισης και διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης Βρετανών κατηγορουμένων στο εξωτερικό «Justice Abroad», διατύπωσε ενστάσεις για τη νομική διαδικασία, με τις δηλώσεις του να αναπαράγονται από πολλές εφημερίδες.

Ο Βρετανός νομικός επισήμανε ότι το δικαστήριο βασίστηκε σε δήλωση ανάκλησης της αρχικής καταγγελίας βιασμού, η οποία υπογράφηκε από τη 19χρονη δίχως την παρουσία δικηγόρου. Κατά τον κ. Πόλακ αυτό συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα ο ίδιος επέκρινε τον χειρισμό της ακροαματικής διαδικασίας από τον Κύπριο δικαστή, καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Πόλακ, αρνήθηκε να ακούσει καταθέσεις για το κατά πόσο ο βιασμός τελικά συνέβη ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι στο twitter άρχισε μία εκστρατεία με το hashtag #BoycottCyprus, καλώντας τους Βρετανούς να μην επιλέγουν την Κύπρο για διακοπές.

Παράλληλα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης αναφέρει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ότι τυχόν παρέμβασή του στην ποινική υπόθεση πρόκλησης δημόσιας βλάβης με κατηγορούμενη νεαρή Βρετανίδα «δεν θα συνιστούσε τίποτε άλλο παρά εμπόδιο στην διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων και παρέμβαση στο δικαστικό έργο».

Επίσης, η Sun φιλοξενεί δηλώσεις της ίδιας της 19χρονης, η οποία λέει ότι δεν της προκάλεσε έκπληξη η απόφαση με βάση το πώς «από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκα από θύμα κατηγορούμενη».

Τέλος, δήλωση έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για την υπόθεση της Βρετανίδας υπηκόου που ευρίσκεται υπό εκδίκαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα