Τ/κ Τύπος: Να μη δίδεται σημασία στην έκκληση του Ε/κ κοινοτάρχη Πύλας

Η Kıbrıs (15.11.23) γράφει ότι ως προσπάθεια επέκτασης της κυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Πύλα και παρουσίασης του χωριού εντός των εδαφών της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», κατά την έκφρασή της, χαρακτήρισε η λεγόμενη «επιτροπή της ΤΔΒΚ για την Πύλα» τη δήλωση του Ελληνοκύπριου κοινοτάρχη Πύλας σε σχέση με τη διανομή κάποιων οικοπέδων στη νεκρή ζώνη και την υποβολή αίτησης γι’ αυτά.

«Είναι απαράδεχτη η με μονομερείς αποφάσεις που θα λαμβάνονται εκ μέρους των ελληνοκυπριακών αρχών διανομή εδαφών στο

μεικτό χωριό Πύλα, στο οποίο ζουν μαζί Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, επεμβαίνουν με συντονισμό η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή αστυνομία και λαμβάνουν κοινές αποφάσεις το τουρκοκυπριακό και το ελληνοκυπριακό κοινοτικά συμβούλια», υποστηρίζεται σε γραπτή δήλωση της λεγόμενης επιτροπής, στην οποία προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι δεν πρέπει να δίδεται σημασία στην έκκληση της ελληνοκυπριακής κοινοτικής αρχής της Πύλας και οι πολίτες να υποβάλουν τα αιτήματά τους στις τουρκοκυπριακές κοινοτικές αρχές του χωριού.

Υποστηρίζονται και τα εξής στην ανακοίνωση:

«Δεν τίθεται θέμα να επιτραπεί στη νεκρή ζώνη καμία δραστηριότητα στην οποία δεν συναίνεσαν μαζί η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, κάθε είδους έργο και κυρίως θέματα ζωτικής σημασίας που διασυνδέονται με κυριαρχικά δικαιώματα όπως το περιουσιακό, υπόκεινται στην έγκριση των αρμόδιων αρχών των δύο πλευρών κατά τρόπο που θα είναι προς όφελος των δύο κοινοτήτων και μπορούν να υλοποιηθούν με συντονισμό των δύο τοπικών αρχών.

Δεν είναι δυνατόν να συσχετιστούν με την αρχή της δικαιοσύνης οι τρίτες πλευρές οι οποίες θα στηρίξουν τις παράνομες προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς προς την κατεύθυνση της μεταχείρισης του χωριού Πύλας ως περιοχής υπό τη δική της κυριαρχία. Η πιο φυσική μας προσδοκία είναι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, που έχει ευθύνη να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί και να ενεργεί αμερόληπτα, να ενεργήσει συνειδητοποιώντας αυτή την ευθύνη και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των προσπαθειών μονομερούς διανομής εδαφών που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη και να καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχει μεγάλη σημασία οι πολίτες μας να μη δώσουν σημασία στην έκκληση της ελληνοκυπριακής κοινοτικής αρχής Πύλας και να διαβιβάσουν τα αιτήματά τους στην τουρκική κοινοτική αρχή Πύλας».

Keywords
Τυχαία Θέματα