Τ/κ Τύπος: Αντιπρόταση για εγγυήσεις, διαφωνίες στη "βουλή"

Αντιπρόταση με αμερικανική στήριξη που προνοεί εγγυήσεις της Τουρκίας μόνο για τους Τ/κ αποκαλύπτει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ντιαλόγκ (Διάλογος).

Ειδικότερα, με τίτλο “Προς το τέλος” η τουρκοκυπριακή εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή ενημέρωση της ψευδοβουλής από τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τις διαπραγματεύσεις και γράφει ότι έναντι του αιτήματος των Ε/κ για αποχώρηση του τουρκικού στρατού και άρση των εγγυήσεων, διαμορφώθηκε μία αντιπρόταση, με τη στήριξη των ΗΠΑ, που προνοεί ότι μετά τη λύση,

η Τουρκία δεν θα είναι εγγυήτρια χώρα ολόκληρου του νησιού αλλά μόνο των Τ/κ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ε/κ πλευρά και Αθήνα δεν προσεγγίζουν ακόμη θετικά αυτό το θέμα. Όμως σε περίπτωση που καταργηθούν τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, τότε μπορεί να εξασφαλιστεί συμφωνία. Όπως αναφέρεται, κατά τη χθεσινή συνεδρία της “βουλής” ο Ακιντζί ενημερώνοντας τους ψευδοβουλευτές φέρεται να είπε ότι το σημερινό σύστημα εγγυήσεων έχει ελλείψεις και εξέφρασε την άποψη όπως οι εγγυήσεις της Τουρκίας περιλαμβάνουν τον “βορρά” ώστε μια τουρκική επέμβαση να (μπορεί να) πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που το ζητήσουν οι Τ/κ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της τ/κ εφημερίδας, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο σε συνάντησή τους με Τούρκους αξιωματούχους ανέφεραν ότι η παραμονή ξένων στρατευμάτων αποτελεί εμπόδιο για την επανένωση της Κύπρου.

"Το ΕΛΑΜ αποτελεί απειλή για τους Τ/κ"

Το δημοσίευμα γράφει επίσης ότι στη χθεσινή συνεδρία, εκτός από το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων, συζητήθηκε και η δράση του ΕΛΑΜ, που "αποτελεί απειλή για τους Τ/κ", όπως αναφέρεται, με τον Μουσταφά Ακιντζί να τάσσεται υπέρ του αιτήματος για απαγόρευση της δραστηριοποίησης του ΕΛΑΜ, όπως έγινε με αντίστοιχες οργανώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Στη χθεσινή συνεδρία, σημειώνεται, έγινε επίσης αναφορά στο ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τα ΗΕ στοχεύουν στη δημιουργία ενός «κυπριακού κράτους».

Η Ντιαλόγκ γράφει ακόμη ότι ένα άλλο θέμα στο οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία στις συνομιλίες είναι η δημιουργία Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας. Όπως αναφέρεται, στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα υπάρχουν 36 Ε/κ και 12 Τ/κ Βουλευτές, ενώ στη Γερουσία 20 Ε/κ και 20 Τ/κ. Για τους νόμους που θα προτείνουν οι Ε/κ στη Γερουσία θα χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ψήφοι Τ/κ, ενώ στη Βουλή θα χρειάζονται έξι ψήφοι. Με τον ίδιο τρόπο, για ένα νόμο που θα προτείνουν οι Τ/κ, στη Βουλή θα χρειάζονται 18 ψήφοι Ε/κ και στη Γερουσία πέντε ψήφοι. Ακόμη δεν οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των ατόμων που θα εργάζονται στα τμήματα του Ομόσπονδου Κράτους. Όμως, το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 67% Ε/κ και 33% Τ/κ, όπως αναφέρεται. Ο Ακιντζί φέρεται να είπε ότι αυτή η αναλογία είναι πιο καλή από τις Συμφωνίες του 1960 και θα προσληφθούν πιο πολλοί Τ/κ.

Διαφωνίες ανάμεσα σε ψευδοβουλευτές

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “βουλευτές” που πήραν τον λόγο στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, εκτός από τις Εγγυήσεις και τη Διακυβέρνηση ρώτησαν και για το Περιουσιακό και την εκ περιτροπής προεδρία, ενώ προέκυψε και το θέμα των “υπηκοοτήτων”.

Ορισμένοι “βουλευτές” φέρονται να εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια αναλογία πληθυσμού μετά τη λύση, με 220.000 Τ/κ και 803.000 Ε/κ. Ο Τ/κ ηγέτης φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι οι Τ/κ που θα έρθουν από το εξωτερικό δεν θα είναι δυνατόν να παρεμποδιστούν από το να γίνουν πολίτες του ομόσπονδου κράτους. Επίσης, φέρεται να προειδοποίησε την “κυβέρνηση” να μην παραχωρήσει νέες “υπηκοότητες” σ’ αυτό το στάδιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα