Τ/κ Τύπος: Εκπαιδευτικοί από Τουρκία στο "υπ. παιδείας"

Τα δύο στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν εντός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας εν όψει και του δεύτερου γύρου των εκλογών και πληροφορίες ότι ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν αναμένεται να ανακοινώσει την απόσυρσή του από την εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της επετείου της 29ης Οκτωβρίου, μέρας ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως και ο θάνατος πρώην «βουλευτή» και «υπουργού» είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο

«Οι πατάτες, το κοτόπουλο και οι δάσκαλοι, όλα εισαγόμενα», αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός εκπαιδευτικών από την Τουρκία σε σημαντικές θέσεις στο «υπουργείο παιδείας», ενώ η ΚΤΟΣ, η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων, σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την απόφαση αυτή. Αναφορά γίνεται και στις εξελίξεις στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας μετά και τον πρώτο γύρο των εκλογών για ανάδειξη της νέας ηγεσίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ηγέτης και ένας από του δύο υποψήφιους για τον δεύτερο γύρο, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, αναμένεται να ανακοινώσει την απόσυρση του. Γράφει, ακόμα, ότι ο Σονάϊ Αντέμ, πρώην «βουλευτής» και «υπουργός», νικήθηκε τελικά από τον καρκίνο μετά από πολύμηνη μάχη και θεραπείες.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Ενθουσιασμός για τη δημοκρατία σε κάθε γωνιά», γράφει ότι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της 95ης επετείου της ιδρύσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται στον θάνατο του Τ/κ πολιτικού Σονάι Αντέμ σε ηλικία 61 χρόνων, μετά από πολύμηνη ασθένεια. Γράφει, ακόμα, ότι ο Φαΐζ Σουτζούογλου και ο Σουνάτ Ατούν ανακοίνωσαν χθες τη στήριξή τους στον Ερσίν Τατάρ για την ηγεσία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Υποχρεωτικός αποχαιρετισμός», γράφει ότι ο Φαΐζ Σουτζούογλου και ο Σουνάτ Ατούν έχουν ανακοινώσει τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Ερσίν Τατάρ για την ηγεσία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή αποχώρηση του Χουσεΐν Οζγκιουργιούν από την εκλογική διαδικασία. Αναφορά γίνεται και στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη από τον Τούρκο Πρόεδρο στην παρουσία ηγετών άλλων χωρών. Γράφει, ακόμα, ότι με μαθητικές παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις γιορτάστηκε στα κατεχόμενα η 29η Οκτωβρίου, ημέρα της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Το κόστος ζωής (ΑΤΑ) μεταφέρεται στο δικαστήριο», γράφει ότι η απόφαση για το θέμα της μη καταβολής της ΑΤΑ από το «υπουργικό» στους «δημόσιους» υπαλλήλους και συνταξιούχους «δημόσιους» υπαλλήλους για τους επόμενους τρεις μήνες προκάλεσε τις αντιδράσεις των συντεχνιών, οι οποίες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να οδηγήσουν το θέμα ενώπιον της δικαιοσύνης. Γράφει αλλού ότι άρχισε η περίοδος συγκομιδής των ελιών, με τους ελαιοπαραγωγούς να αναμένουν τη στήριξη του «κράτους». Αναφορά γίνεται και στις εκδηλώσεις για την 95η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η απόσυρση είναι δύσκολη ή η αναμέτρηση;», γράφει ότι δύσκολες ώρες περνάει ο Χουσεΐν Οζγκιουργιούν μετά και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στο εκλογικό συνέριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, σύμφωνα με τα οποία ήρθε δεύτερος μετά τον Ερσίν Τατάρ, ενώ ήδη οι άλλοι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Τατάρ. Γράφει αλλού ότι με σκουπιδότοπο έμοιαζε το αθλητικό κέντρο "Ατατούρκ" στην κατεχόμενη Λευκωσία, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΚΕΕ. Προβάλλει ακόμα την εκστρατεία του «τμήματος δασών» για να προστατεύσει δασικές εκτάσεις από επιτήδειους που κόβουν δέντρα για να πωλήσουν καυσόξυλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα