Τ/κ «προεδρία»: Ο Ναμί 'πρέπει να μάθει τις πραγματικότητες' στο νησί

Το γραφείο Τύπου της «προεδρίας» στα κατεχόμενα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σχολιάζει την συνέντευξη που έδωσε ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Οζντίλ Ναμί σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα. Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός  ότι δεν είναι εφικτό οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά.

Διαβάστε ακόμη: Ο Σενέρ Ελτσίλ επικρίνει τον Ερντογαν και το AKP για φασιστικές πρακτικές


Όπως

μεταδίδει το "Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών", στη γραπτή της ανακοίνωση, η «προεδρία» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ναμί λυπηρές, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά είναι συνώνυμο με το να επανέλθει ο "μύθος της ανέφικτης ομοσπονδίας" στην ατζέντα και με τον τερματισμό της ύπαρξης του τουρκικού στρατού στην Κύπρο με την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας.

«Φυσικά, αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ο κ. Ναμί και οι υπόλοιποι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο λαός δεν έχει την υπομονή να χάσει άλλα 50 χρόνια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για χάρη του παραμυθιού της ομοσπονδίας. Η μόνη λύση που θα ωφελήσει την Κύπρο και την περιοχή είναι μια λύση που βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών. Ο κ. Ναμί πρέπει να μάθει επίσης τις πραγματικότητες στο νησί και να μιλά σύμφωνα μ’ αυτές», επαναλαμβάνει η «προεδρία» στη γραπτή της ανακοίνωση.

Αναφέροντας ότι ενώ "το ελληνο-ελληνοκυπριακό δίδυμο" απαιτεί την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, η «προεδρία» αναφέρει ότι και ο κ. Ναμί έχει την ίδια απαίτηση, κατηγορώντας, μάλιστα και τη "μητέρα πατρίδα" Τουρκία ότι προσπαθεί να ελέγξει όλο και περισσότερο τους Τουρκοκύπριους. «Το ότι συμπίπτουν αυτές οι κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας με αυτές τις απαιτήσεις δεν μπορεί να είναι απλά σύμπτωση», ισχυρίζεται η «προεδρία».

Αναφορικά με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού, στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα