Τις θέσεις του για το Κυπριακό έθεσε στη Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ ο Οζερσάι

Βιντεοκλήση με τη Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, είχε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.

Ο κ. Οζερσάι είπε στην κ. Ντι Κάρλο ότι είναι ώρα τα Ηνωμένα Εθνη «να αφήσουν τις δηλώσεις και τις θέσεις που προστατεύουν το στάτους κβο στο νησί» και να αναλάβουν πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί το κυπριακό

πρόβλημα με «νέες και δημιουργικές ιδέες και βήματα».

Εθεσε, επίσης, το αίτημα διέλευσης των Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα με μεγαλύτερη ευκολία για ψώνια αναβιώνοντας ουσιαστικά τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Οζερσάι επανήλθε το δημοψήφισμα του 2004 για να υποστηρίξει ότι η ε/κ πλευρά δεν ήταν έτοιμη να μοιραστεί διακυβέρνηση και πλούτο με την τ/κ πλευρά για να μπορούσε να επιτευχθεί μια ομοσπονδιακή λύση και είπε ότι «αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα».

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι είναι αυτή η προσέγγιση της ε/κ πλευράς που πυροδότησε τη μη λύση και από την άλλη δημιούργησε νέα και επικίνδυνα προβλήματα σε ζητήματα όπως οι υδρογονάνθρακες.

Ανέφερε, επίσης, ότι μετά τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, προγραμματίζεται πενταμερής διάσκεψη και δήλωσε ότι αναμένουν από τον ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει τις δύο πλευρές στο νησί. Στη διάσκεψη θα συζητηθούν τα 52 χρόνια αποτυχίας και τι μπορεί να γίνει, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, ο κ. Οζερσάι «προειδοποίησε» την κ. Ντι Κάρλο «ότι η άρνηση των ΗΕ να αναπτύξουν δημιουργικές πολιτικές που θα ξεπερνούσαν τα προβλήματα σε σχέση με το κυπριακό ζήτημα και τους ενεργειακούς πόρους, θα αύξανε την επικίνδυνη ένταση που περιβάλει την περιοχή».

Ο μόνος τρόπος, είπε, να οδηγηθούν οι δύο «λαοί» στη συμφιλίωση είναι τα «μοντέλα συνεργασίας» σε διάφορα θέματα που απασχολούν τους δύο «λαούς» και ολόκληρο το νησί, ειδικά τους ενεργειακούς πόρους.

Υποστήριξε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας οικονομικής εξάρτησης και σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ αποτελεί ενθαρρυντικό παράδειγμα.

Σύμφωνα με δήλωση από το «υπουργείο εξωτερικών», ο κ Οζερσάι ενημέρωσε την αξιωματούχο των ΗΕ για τις  αυξανόμενα «αρνητικές προσεγγίσεις» της ε/κ πλευράς σε σχέση με εξοπλισμούς, ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στο νησί και «βήματα υπονόμευσης» της τ/κ οικονομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα