Ζήτημα αξιοπιστίας της Ε.Ε έναντι της Τουρκίας θέτει γραπτώς ο ΠτΔ

To ΣΙΓΜΑ αποκαλύπτει τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με επιστολή του προς τους ηγέτες – εταίρους της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος δεν διαφοροποιείται ποσώς από τα όσα δημοσίως λέγει. Για την ουσία δε, δεν αναφέρεται σε βέτο – ούτε αποκαλύπτει πως θα πράξει στην κρίσιμη σύνοδο.

Λέγει συγκεκριμένα: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένω ότι θα έχω την έμπρακτη στήριξη

σας, η οποία αποτελεί το μόνο τρόπο, ούτως ώστε να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και σε τελική ανάλυση να προστατεύσουμε την αξιοπιστία και ακεραιότητα της Ε.Ε.»

Πιο πάνω στην επιστολή του απαντά σχεδόν σε όλα τα σημεία που ήγειρε στη δική του επιστολή ο Ερντογάν.

Μεταξύ πολλών άλλων επισημαίνει προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, που φαίνεται ήδη να αποφάσισαν ότι δεν θα τσιγκλήσουν την Τουρκία, τα εξής:

-  Με την επιστολή του ο Ερντογάν δείχνει πλήρη περιφρόνηση προς την Ε.Ε.

-  Περιφρονεί και αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες που εδράζεται η Ε.Ε.

-  Αγνοεί πλήρως σειρά συμπερασμάτων των Ευρωπαίων ηγετών.

-  Παραλογίζεται όταν χαρακτηρίζει την Κ.Δ ως εκλιπούσα γιατί είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

-  Αναιρεί τις λεκτικές του διαβεβαιώσεις υπέρ του διαλόγου, τις οποίες δεν μετουσιώνει σε πράξεις και δεν δέχεται το διμερή διάλογο ή την προσφυγή στη Χάγη.

Η Λευκωσία έχει να αντιμετωπίσει ένα μπλοκ χωρών που δείχνουν αποφασισμένες να την απομονώσουν. Και εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο ρόλος της Ελλάδας. Η Λευκωσία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη στις Βρυξέλλες έχοντας ένα επιπλέον βαρίδι. Ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, ότι και να λέγεται δημοσίως, δεν στάθηκε στην Κύπρο όπως θα ανέμενε. Σε σχέση πάντα με τη διασύνδεση των κυρώσεων Λευκορωσίας-Τουρκίας. Η ηγεσία στην Αθήνα δείχνει να μην θέλει να «χαλάσει την εξίσωση» που στήνει με την Τουρκία για τον λεγόμενο διάλογο. Ένας διάλογος που δεν έχει ακόμη δείξει ότι διαθέτει εχέγγυα επιτυχίας και που από τη στιγμή που διαχωρίστηκε από την κυπριακή του πτυχή, αποτελεί για την Προεδρία ένα επιπλέον εμπόδιο.

Το σενάριο να δοθούν κυρώσεις στην Λευκωσία, οι οποίες θα είναι όμως κυλιόμενες και με αναίρεση – δίνοντας και άλλο χρόνο και χώρο στην Τουρκία – φαίνεται ότι συζητείται έντονα και κερδίζει έδαφος. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα όμως δεν μπορεί παρά να είναι ήττα. Και ως ήττα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και όχι ως επιτυχία. Έχοντας λοιπόν τούτο ως δεδομένο ένα είναι το ερώτημα που τίθεται. Θα επιμείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σκληρή στάση ή τελικά το ισοζύγιο θα ανατραπεί. 

Keywords
Τυχαία Θέματα