Τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας αναμένει η Λευκωσία

Στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου έριξε άγκυρα το Βarbaros, μετά τη λήξη χθες βράδυ της παράνομης τουρκικής Navtex. Τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας αναμένει η κυβέρνηση για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους τ/κ, την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών. «Επιθυμώ να καταστήσω ξεκάθαρο πως οι Ε/Κ είναι πανέτοιμοι για επανέναρξη του διαλόγου αν και εφ’ όσον τερματιστούν οι όποιες πράξεις ή ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή αποτελούν άμεση

ή έμμεση απειλή επιβολής της βούλησης του ισχυρού», τόνισε ο Πρόεδρος.Η παράνομη τουρκική Navtex το βράδυ της Τρίτης και το Βarbaros έχει αγκυροβόλησε στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Η Λευκωσία αναμένει τώρα την αντίδραση της Τουρκίας, στη προσπάθεια της ENI/KOGAS για νέα ερευνητική γεώτρηση στο δυνητικό κοίτασμα «Αμαθούσα» στο οικόπεδο 9 της Κυπριακής ΑΟΖ.Το γεωτρύπανο βρίσκεται από χθες στην περιοχή, με τη διαδικασία γεώτρησης να αρχίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως η διαχείριση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου ανήκει στην εκάστοτε νόμιμη κυβέρνηση. «Oυδείς επιθυμεί», σημείωσε, «την αποκλειστική διαχείριση εκμετάλλευση του όποιου πλούτου ανήκει στο κράτος, αλλά και εις ουδένα επιτρέπεται να επιζητεί να καταστεί επιλεκτικά συνεταίρος εις τον πλούτον ενός κράτους, του οποίου αντί την μετεξέλιξη επιδιώκει την κατάλυση με προτάσεις που αποσκοπούν στην δημιουργία δύο κρατών». Ο φυσικός πλούτος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόσχημα για δημιουργία νέων τετελεσμένων εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ως κίνητρο για την επίτευξη το συντομότερο δυνατόν μιας ειρηνικής λύσης που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού και της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα