Την έκοψαν λόγω ύψους από την Αστυνομία – Νομική μάχη για λίγα χιλιοστά ύψους

Κοπέλα που είχε επιτύχει στις γραπτές εξετάσεις έμεινε εκτός αστυνομικού σώματος σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πολίτη».

Συγκεκριμένα, στην μέτρηση που της έγινε διαπιστώθηκε ότι της έλειπαν 9 χιλιοστά, ενώ στην επαναμέτρηση τα χιλιοστά έγιναν.. 11.

Αν και κατάφερε να ενταχθεί στον κατάλογο των επιτυχόντων μετά τιςγραπτές εξετάσεις, η πρόσληψη της έμεινε σε εκκρεμότητα καθώς λόγω εγκυμοσύνης δεν είχε περάσει από τις αθλητικές δοκιμασίες και τη μέτρηση ύψους.

Μετά τις μετρήσεις ενημερώθηκε

ότι της έλειπαν κάποια χιλιοστά (το όριο είναι 1,60).

Ωστόσο, είχε εκδώσει ταυτότητα και στη μέτρηση που έγινε στο ΚΕΠ το ύψος της ήταν 1,62 μ.

Γι’ αυτό το λόγο ζήτησε επαναμέτρηση αλλά η Επιτροπή Προσλήψεων της Αστυνομίας αρνήθηκε, δηλώνοντας πως δεν αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη μέτρηση.

Στη συνέχεια η γυναίκα προσέφυγε στη δικαιοσύνη και τα επιχειρήματα του δικηγόρου της Γιώργου Καραπατάκη υιοθετήθηκαν και έτσι ακυρώθηκε η απόφαση της Επιτροπής Προσλήψεων.

Μετρήσεις

Εξαιτίας του ότι την περίοδο των αιτήσεων ήταν έγκυος, δεν υποβλήθηκε στις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί η σωματική και πνευματική της καταλληλότητα, και εξετάστηκε λίγους μήνες αργότερα, κάποιες μέρες πριν βγουν τα τελικά αποτελέσματα.

Στις υπόλοιπες εξετάσεις κρίθηκε κατάλληλη για συμμετοχή σε αθλητική δοκιμασία αλλά  βρέθηκε να μην πληροί το προκαθορισμένο όριο ύψους, το οποίο είναι 1,60 μ.

Στην πρώτη μέτρηση προέκυψε να είναι 1.591 εκατοστά, ενώ κατά τη δεύτερη μέτρηση το ύψος της ήταν 1.589 εκατοστά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη διαδικασία και να μείνει εκτός του πίνακα προσλήψεων.

Μετέπειτα η παραπονούμενη μέσω δικηγόρου υπέβαλε αίτημα να επανεξεταστεί το ύψος της, επισυνάπτοντας μέτρηση από το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, το οποίο αυτό έδειχνε ότι ήτα στα 1,62 μ. που με βάση αυτό εξέδωσε νέα πολιτική ταυτότητα.

Σημειώνεται ότι το αίτημα της κοπέλας δεν ήταν να ληφθεί ως τεκμήριο η μέτρηση του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη και της Πολιτικής της ταυτότητας αλλά να μετρηθεί εκ νέου προκειμένου να καταφέρει να εργαστεί στην Αστυνομία.

Ένα εκ των επιχειρημάτων ήταν ότι δεν είναι δυνατόν το επίσημο έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ταυτότητα) να γίνεται δεκτό από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και να μην γίνεται από την Κυπριακή Αστυνομία.

Τι υποστήριξε η Αστυνομία

Η Αστυνομία υποστήριξε πως δεν έκανε δεκτή τη μέτρηση ύψους του ΚΕΠ καθώς η δική της μέτρηση είχε γίνει με συγκεκριμένες προδιαγραφές, δηλαδή με γυμνά πέλματα χωρίς παπούτσια και κάλτσες.

Επιπλέον, οι δύο μετρήσεις που έγιναν από την Αστυνομία είχαν μεταξύ τους απόκλιση κάποιων χιλιοστών.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, αυτό που ζητούσε η πλευρά της παραποιούμενης δεν ήταν η αποδοχή του ύψους που καταγράφεται στο δελτίο ταυτότητας αλλά η εξέταση του νέου στοιχείου που προσκόμισε.

Η Αστυνομία θεώρησε πως η κοπέλα μετρήθηκε στο ΚΕΠ με παπούτσια και κάλτσες, χωρίς όμως να ερευνηθεί αν όντως συνέβη αυτό.

Συνεπώς, η απόφαση της Αστυνομίας ακυρώθηκε λόγω ανεπαρκούς έρευνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αστυνομία – Νομική,astynomia – nomiki