Την αξία του εθελοντισμού εξήρε η Αντρη Αναστασιάδη

Την επετειακή σημασία που έχει η φετινή διοργάνωση της της Εβδομάδας Εθελοντισμού από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού καθώς κλείνει 25 χρόνια, καθώς και το δυνατό μήνυμα που περιέχεται με πολύ εύστοχο τρόπο στο σύνθημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού, «Οι εθελοντές κτίζουν ανθεκτικές κοινότητες», τόνισε η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Αντρη Αναστασιάδη.

Στο χαιρετισμό της στη διάσκεψη για την έναρξη της Εβδομάδας Εθελοντισμού από την 1 μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, η κ. Αναστασιάδη, Επίτιμη Προέδρου του

Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, εξέφρασε αρχικά το σεβασμό και την εκτίμηση προς τους πρωτεργάτες του θεσμού και γενικότερα προς όλους τους εθελοντές που συνεχώς και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης βρίσκονται στο πλευρό των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη, στηρίζοντας, παράλληλα, πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες έχουν ως επίκεντρο την ανάπτυξη και διάδοση αρχών και αξιών που οδηγούν σε μια καλύτερη κοινωνία.

Η κ. Αναστασιάδη είπε πως οι εθελοντές με το πάθος τους για ένα κόσμο χωρίς ανισότητες και αδικίες, πιο ηθικό και περισσότερα υποσχόμενο για όλους, κτίζουν μια πιο ανθεκτική κοινωνία. «Οι αξίες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης βρίσκουν την έκφραση τους στον εθελοντισμό, ο οποίος συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, και προσδίδει νέο περιεχόμενο στη ζωή», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως το πόσο μεγάλη αξία έχει ο εθελοντισμός και πόσο μπορεί να βοηθήσει μια κοινωνία, το είδαμε στην πράξη, ιδιαίτερα πριν από λίγα χρόνια, όταν η κρίση της οικονομίας έθεσε ξαφνικά σε μεγάλη δοκιμασία πολλές οικογένειες. «Παράλληλα με τις δράσεις που ανέπτυξε το κράτος, είδαμε να εξελίσσεται μια πολύ συγκινητική και αξιέπαινη προσπάθεια από μέρους των εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και μεμονωμένα από συμπολίτες μας, καθώς και από εταιρείες και οργανισμούς, η οποία αποδείχθηκε καταλυτική για την ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας», ανέφερε.

Η κ. Αναστασιάδη είπε πως για την περαιτέρω ενθάρρυνση και το συντονισμό του εθελοντικού κινήματος, η κυβέρνηση δημιούργησε το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να αναπτυχθεί περισσότερο η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού και άλλα, με σεβασμό πάντα στην αυτονομία και την ανεξαρτησία των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα πως οι φετινές εκδηλώσεις θα δώσουν το έναυσμα και τις ευκαιρίες σε πολύ περισσότερους συνανθρώπους μας να αισθανθούν τη χαρά της προσφοράς και να δουν το χαμόγελο της ανακούφισης και ικανοποίησης στα πρόσωπα εκείνων που έχουν ανάγκη τη στήριξη και την αγάπη μας.

Μιλώντας επίσης στη Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ηλίας Δημητρίου, ανακοίνωσε τις δραστηριότητες που θα αναληφθούν από ΜΚΟ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κρατικές υπηρεσίες, εταιρείες και άλλους φορείς, όπως καταγράφονται στο Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων της Εβδομάδας.

Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τη φετινή Εβδομάδα Εθελοντισμού επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο δυναμικό μήνυμα του ΟΗΕ για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Εθελοντών (5 Δεκεμβρίου) «Οι εθελοντές κτίζουν ‘ανθεκτικές’ κοινότητες» και στον επετειακό χαρακτήρα της Εβδομάδας Εθελοντισμού αφού φέτος συμπληρώνονται εικοσιπέντε χρόνια από την πρώτη διοργάνωση της στην Κύπρο από το ΠΣΣΕ.

Στα πλαίσια της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ, ανακοίνωσε και τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες του ΠΣΣΕ στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας για αναβάθμιση της λειτουργίας του και στήριξης των οργανώσεων μελών του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα