Την αύξηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έθιξε ο Γ. Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ

Την ανησυχητική αύξηση της ρατσιστικής και φασιστικής ακροδεξιάς στην Ευρώπη έθιξε ο Βουλευτής, Γιώργος Λουκαΐδης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Παρίσι. Υπέδειξε, επίσης τους σοβαρούς κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειές του  φαινομένου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Λουκαϊδης, ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε δύο ζητήματα

που αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου.

Πρώτο την καταπολέμηση ων αιτιών που υποβοηθούν ή επιτρέπουν τη διείσδυσή της ρατσιστικής-ακροδεξιάς ρητορικής, δηλαδή τις μεγάλες και αυξανόμενες ανισότητες τόσο στο εσωτερικό των κρατών μελών όσο και ανάμεσά τους.

Όπως εξήγησε ο Κύπριος Βουλευτής «η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και την κοινωνική απαξίωση του πολιτικού συστήματος ενώ και τα συνεχιζόμενα μεταναστευτικά-προσφυγικά ρεύματα που εισέρχονται στην Ευρώπη, είναι επίσης απόρροια αυτών των ανισοτήτων και της καταλήστευσης των πόρων των χωρών του Νότου, αλλά και των επεμβάσεων και παρεμβάσεων σε βάρος τρίτων κρατών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Λουκαϊδη, «απαιτείται η αποφασιστική αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, με συνέπεια και συνέχεια, πρωτίστως με πολιτικά μέσα,  μέσα από την πολιτική και κοινωνική απομόνωση των φασιστικών-ρατσιστικών κινημάτων και την αποκάλυψη του απάνθρωπου-αποκρουστικού χαρακτήρα της ιδεολογίας και ρητορικής τους».

Ο Κύπριος Βουλευτής είπε επίσης ότι «πρέπει οι προσπάθειες κατά προτεραιότητα να στραφούν προς την επίτευξη του στόχου της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και πρέπει όχι μόνο να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ακροδεξιάς, αλλά και να τερματιστεί κάθε ενέργεια κανονικοποίησης της ή ακόμη χειρότερα υιοθέτησης της ρατσιστικής ρητορικής της από παραδοσιακά κόμματα».

Διαβάστε επίσης:ΥΠΕΣ: Ανοικτός σε μελλοντική εξέταση επιλογής εκ μητρογονίας ψήφου σε εκλογές

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα