Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον Σίσι για ηλεκτρική διασύνδεση

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι πραγματοποίησε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία βασίζεται βάση στο Μνημόνιο

Διασύνδεσης Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ηλεκτρικών Δικτύων που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021, θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών της Ευρώπης και συνεπώς στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Όπως είπε, το ζήτημα αυτό αποκτά εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα λόγω του νέου τοπίου που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το νέο περιβάλλον χάρη στις δυνατότητές τους και στη στρατηγική τους θέση. Είμαστε οι φυσικές γέφυρες ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την ελληνική Κυβέρνηση, η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον συγκεκριμένο τομέα είναι στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας. Η διάσταση αυτή έχει αναγνωριστεί τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια μεταφοράς πράσινης ενέργειας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική και παρέχει εναλλακτική μεγάλων προμηθειών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρώπη, σημειώνουν πηγές της ελληνικής Κυβέρνησης.

Παράλληλα, η διασύνδεση συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, προάγει τις άριστες διμερείς σχέσεις και ενδυναμώνει την ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε από το Λουξεμβούργο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα