Καταγγέλλει πολιτικές αποκλεισμού από αγορά εργασίας, η Οργ. Τυφλών

Σε άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των τυφλών σε πολλά επίπεδα προχώρησε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της χώρας μας. Ως αποτέλεσμα, η τεράστια πλειοψηφία των 2500 περίπου τυφλών που ζουν σήμερα στην Κύπρο είναι πλήρως αποκλεισμένοι από την κοινότητα και ζουν στο περιθώριο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών.

Σημειώνει πως «μια από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους είναι η στέρηση του θεμελιώδους δικαιώματος

στην εργασία και την απασχόληση των 550 περίπου τυφλών που είναι σε εργάσιμη ηλικία (18-65 χρόνων). Λόγω της προκλητικής αδιαφορίας του κράτους για τους τυφλούς 450 από αυτούς είναι εκτός αγοράς εργασίας, βιώνουν συνθήκες φτώχιας, κοινωνικού αποκλεισμού, εξευτελισμού και εξαθλίωσης και δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν αυτή και η οικογένεια τους. Πρόκειται για το ψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην ανακοίνωσή της, η Οργάνωση αναφέρει πως «ο αριθμός, επίσης, των τυφλών που βρίσκουν εργασία μέσω των ειδικών σχεδίων και προγραμμάτων που στοχεύουν στην πραγμάτωση του δικαιώματος εργασίας και απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες είναι ιδιαίτερα χαμηλός: μόνο 18 τελικά τυφλοί διορίστηκαν σε περίοδο δέκα χρόνων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση τον ειδικό νόμο για διορισμό ποσοστού 10% ατόμων με αναπηρίες σε διαδικασία πρόσληψης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τους οποίους μόνο τρεις (3) αφορούν την δημόσια υπηρεσία και οι υπόλοιποι διορισμούς στην εκπαιδευτική υπηρεσία».

«Από την άλλη, από τους 35 τυφλούς που ενδιαφέρθηκαν για εργοδότηση μέσω του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων σε εργοδότες για απασχόληση ατόμων με αναπηρίες στον ιδιωτικό τομέα, μόνο δέκα τελικά τυφλοί από τους 140 συνολικά πολίτες με αναπηρίες που εργοδοτήθηκαν εξακολουθούν να εργάζονται μέσω του σχετικού προγράμματος.

Ως συνέπεια, δεκάδες τυφλοί απόφοιτοι κυπριακών και ξένων πανεπιστημίων (νομικοί, ψυχολόγοι, φιλόλογοι, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί στη μουσική τεχνολογία, την τεχνολογία πληροφοριών και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης), είναι για μεγάλη ήδη περίοδο χωρίς εργασία. Σε αυτούς προστίθενται άλλοι 25 τυφλοί απόφοιτοι του κλάδου τηλεφωνικής της Σχολής Τυφλών που διεκδικούν μια θέση στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση των ειδικό Νόμο για την πρόσληψη τους που ισχύει στη χώρα μας από το έτος 1988», αναφέρει.

Παράλληλα σημειώνουν πως, «η τεράστια, επίσης, εμπόδια προκαλούνται από τις πολιτικές που υιοθετούνται από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τα κατά τόπους νοσηλευτήρια, που πέραν από την άρνηση τους να πληρώσουν τις κενές θέσεις τηλεφωνητή στις υπηρεσίες τους με βάση τη σχετική ειδική νομοθεσία για πρόσληψη τυφλών εκπαιδευμένων τηλεφωνητών σε αυτές, προωθούν την ανάθεση σε άτομα που δεν έχουν αναπηρία των καθηκόντων των τυφλών  τηλεφωνητών/ή και την περίληψη ατόμων χωρίς αναπηρία στα τηλεφωνικά κέντρα με διάφορους τρόπους. Με τις πολιτικές αυτές αποκλείονται μια για πάντα από το επάγγελμα του τηλεφωνητή που παραδοσιακά ασκούν οι τυφλοί στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1950, με τις βελτιώσεις που είχαμε σε αυτό από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα».

«Η κυπριακή πολιτεία αντί να συμβάλει άμεσα στην αύξηση της απασχολησιμότητας των πολιτών με οπτική αναπηρία με τα πολύπλευρα οφέλη της αξιοπρεπούς διαβίωσης αυτών και της οικογένειας τους, καθιστώντας τους χρήσιμα μέλη της κοινωνίας, συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες, μισθώνοντας τις υπηρεσίες τους για παροχή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στους πολίτες. Παρά, μάλιστα, τις σοβαρές αδυναμίες που διαπιστώθηκαν και στην πράξη από την εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών στην διαδικασία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του κοινού, η πολιτική αυτή φαίνεται να επεκτείνεται σταδιακά σε όλη τη δημόσια υπηρεσία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Υπουργεία, ημικρατικούς οργανισμούς, Ανεξάρτητες Υπηρεσίες του κράτους, τοπική αυτοδιοίκηση, νοσηλευτικά ιδρύματα κλπ», κατά παράβαση της υφιστάμενης σχετικής νομοθεσίας» αναφέρει η Οργάνωση .

Επίσης, σημειώνει πως είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικές επιστολές της Παγκύπριας Οργάνωσης τυφλών προς τα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες (Εργασίας, Οικονομικών, ΟΚΥΠΥ, Δημαρχεία, Αρχή Λιμένων και άλλους οργανισμούς) μένουν αναπάντητες, ως ένδειξη πλήρους ασέβειας και κατά παράβαση του συντάγματος και των νόμων της χώρας μας.

Το «κερασάκι στην τούρτα» βάζουν οι του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, που καθοδηγούμενοι από πολιτικές μισοτυφλισμού  και θεωρώντας τους τυφλούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ίδια τους την πατρίδα, ακολουθούν σταθερά πολιτικές σταδιακής υποβάθμισης και κατάργησης των υπηρεσιών προεπαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης που λειτουργούν στην Σχολή τυφλών για δεκαετίες μετά από επίπονους αγώνες των ίδιων των τυφλών και της Οργάνωσης τους, οδηγώντας τους σε καταστροφή του μέλλοντος τους, εξυπηρετώντας συμφέροντα ξένα προς αυτά των ίδιων των τυφλών και των ατόμων με μερική όραση, αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα