Τιχανόφκσαϊα: Η τύχη της Λευκορωσίας είναι συνδεδεμένη με αυτή της Ουκρανίας

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, προσωπικότητα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, δηλώνει ότι ο λευκορωσικός λαός υποστηρίζει την Ουκρανία. Θεωρεί ότι η τύχη της Λευκορωσίας είναι συνδεδεμένη με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), η εξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα δηλώνει ότι είναι σημαντικό να γίνει η διάκριση ανάμεσα στην στάση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, συμμάχου της Μόσχας, και στην στάση του πληθυσμού της Λευκορωσίας.

«Τώρα, οφείλουμε να αγωνισθούμε όχι μόνο κατά του

καθεστώτος, όχι μόνο για την απελευθέρωση των πολιτικών μας κρατουμένων, αλλά επίσης για τους Ουκρανούς, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι η τύχη της Λευκορωσίας εξαρτάται αυτήν την στιγμή από την τύχη της Ουκρανίας», είπε.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ο οποίος εξαπέλυσε άγρια καταστολή της λαϊκής διαμαρτυρίας μετά την επανεκλογή του το 2020, υποστηρίζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ομως, για την Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, η οποία θεωρείται από την Δύση ο πραγματικός νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020, «ο λευκορωσικός λαός δεν υποστηρίζει αυτόν τον πόλεμο».

«Και ο Λουκασένκο έσυρε την χώρα μας στην εισβολή αυτή στην Ουκρανία, διότι ξεπληρώνει το Κρεμλίνο για την υποστήριξη που του έδωσε το 2020», είπε.

Στην εξουσία εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, ο Λουκασένκο προκάλεσε την οργή της διεθνούς κοινότητας για την υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ομως ο λευκορωσικός λαός μας έχει συγκροτήσει αντιπολεμικό κίνημα. Παρά την πολύμηνη καταστολή στην χώρα μας, ο λαός μας τόλμησε να πάει στην συγκέντρωση», δήλωσε η 39χρονη.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από την ένωση των διαπιστευμένων στα Ηνωμένα Εθνη δημοσιογράφους στην Γενεύη, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα δήλωσε ότι οι Λευκορώσοι ανησυχούν για πιθανό πόλεμο στο έδαφός τους.

«Σαν επιτιθέμενοι»

Υποστήριξε επίσης ότι πληρώνουν βαρύ τίμημα για την θέση του ισχυρού άνδρα του Μινσκ, λόγω της επιβολής των διεθνών κυρώσεων.

«Μας αντιμετωπίζουν ως επιτιθέμενους», δήλωσε , την ίδια ώρα που ο πληθυσμός «αγωνίζεται κατά της δικτατορίας».

Στα μάτια της, η διεθνής κοινότητα - αντί να αρνείται την χορήγηση βίζας στον μέσο πολίτη της Λευκορωσίας - θα έπρεπε να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά των κρατικών επιχειρήσεων και των τραπεζών που χρηματοδοτούν το καθεστώς του Μινσκ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, τουλάχιστον 37.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στο διάστημα από τον Μάρτιο 2020 μέχρι τον Μάιο 2021 στο πλαίσιο της σφοδρής καταστολής των διαδηλώσεων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τις εκλογές του Αυγούστου 2020, όταν ο Λουκασένο εξασφάλισε έκτη προεδρική θητεία εν μέσω πληθώρας καταγγελιών για νοθεία.

Πολλοί από τους συλληφθέντες κακοποιήθηκαν και βασανίσθηκαν κατά την κράτησή τους. Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε χθες ότι 1.085 άνθρωποι παραμένουν στις λευκορωσικές φυλακές για πολιτικούς λόγους.

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, περισσότεροι από 900 άνθρωποι συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα κατά την διάρκεια διαδηλώσεων κατά της απόφασης του Μινσκ να επιτραπεί στην Λευκορωσία το καθεστώς της πυρηνικής χώρας, μεταρρύθμιση που θα επέτρεπε την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της. Η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε στο τέλος του Φεβρουαρίου με δημοψήφισμα από τους Λευκορώσους.

«Οι συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων στην χώρα μας είναι σαφώς χειρότερες από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου», κατήγγειλε η Σβετλάνα Τιχανόφκσαϊα, ο σύζυγος της οποίας , ο Σεργκέι Τιχανόφσκι, προσωπικότητα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, είναι φυλακισμένος.

«Οι άνθρωποι ταπεινώνονται συστηματικά , σωματικά και ηθικά, στερούνται τα φάρμακα, την ιατρική φροντίδα, τα προϊόντα υγιεινής. Βασανίζονται», είπε.

Η Τιχανόφσκαϊα ζήτησε ο πόλεμος στη Ουκρανία να μην κάνει να ξεχαστεί η τρομακτική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα της και έκανε την εκτίμηση ότι οι άνθρωποι που ζουν στην Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζουν πλέον μία παρόμοια κατάσταση με τους Λευκορώσους.

«Αντιμετωπίσαμε τεράστια καταστολή μετά τις νοθευμένες εκλογές του 2020. Και ο Λουκασένκο κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία. Χρησιμοποίησε κάθε δυνατή βία κατά των ανθρώπων και τώρα η κατάσταση στην Ρωσία είναι αντίστοιχη», είπε.

Διαβάστε επίσης: Κρεμλίνο για προσβολές σε Πούτιν: Ο Μπαίντεν είναι κουρασμένος και ξεχασιάρης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα