Τι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα επίσκεψης Ερντογάν στη Γερμανία

Η οικονομική συνεργασία Τουρκίας – Γερμανίας στην κορυφή της ατζέντας Ερντογάν.

Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος με τη γερμανική πολιτική ηγεσία από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 29/9 στο Βερολίνο. Θα τεθούν επί τάπητος οι εμπορικές σχέσεις και θα εξεταστούν projects συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία και τις μεταφορές. Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει με αυτή την επίσκεψη να ενδυναμώσει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, την ώρα που η οικονομία της δικής του χώρας σείεται επικίνδυνα.

Η

Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τουρκογερμανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Στίβεν Γιανγκ, στο πρακτορείο Αναντολού, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην Ευρώπη, με 16 εκατ. ευρώ κόστος εισαγωγών. Εκτιμά ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν από κοινού για έργα και πέραν των συνόρων τους, με κοινοπραξίες σε τρίτα κράτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα επιδιώξει, μάλιστα, να συνεργαστεί με τη Γερμανία εναντίον του οικονομικού πολέμου που διεξάγουν οι ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα αντιαμερικανικό μέτωπο με σύμμαχο τη Μέρκελ.

Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται 7,5 χιλιάδες γερμανικές επιχειρήσεις, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 9 δισ. δολάρια, ενώ στον τουρισμό οι Γερμανοί έρχονται δεύτεροι σε αριθμό που επισκέπτονται την Τουρκία μετά τους Ρώσους, ξεπερνώντας τα 2 εκατομμύρια.

Επομένως, η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών είναι ο νούμερο ένα στόχος του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία. Άλλωστε, έχει ήδη… στρώσει το έδαφος, καθώς στις 25-26 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Πίτερ Αλτμάιερ στην Τουρκία με 86 επιχειρηματίες, για να εξετάσουν περαιτέρω επενδυτικές δραστηριότητες στη γείτονα.

Με… μισό μάτι και υπό τη σκιά διαδηλώσεων υποδέχονται τον Ερντογάν στη Γερμανία

Υπό τη σκιά μεγάλων διαδηλώσεων και των έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης υποδέχεται η Γερμανία τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως παραδέχονται τα τουρκικά ΜΜΕ.

140 οργανώσεις στη Γερμανία έχουν συνασπιστεί δημιουργώντας μία πλατφόρμα με το όνομα ‘Ερντογάν, καλώς ΔΕΝ ήρθες!’ και αύριο το κέντρο του Βερολίνου θα παραλύσει από τη μεγάλη πορεία που θα πραγματοποιήσουν εναντίον του Ερντογάν. Στις 16.00 θα συγκεντρωθούν ενώπιον του προεδρικού μεγάρου της Γερμανίας για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα τους.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση στη Γερμανία ασκεί πιέσεις στη Μέρκελ και την καλεί να μην ενδώσει στην οικονομική βοήθεια που θα της ζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Όσο η Τουρκία δεν κάνει στροφή προς τη Δημοκρατία, όσο δεν εφαρμόζει τις αρχές του κράτους δικαίου και δεν εξασφαλίζει την ελευθερία του τύπου, δεν πρέπει να της δοθεί καμία οικονομική βοήθεια», κηρύσσει το Κόμμα των Πρασίνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα