Τι θα συμβεί σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού-Οι ανεπηρέαστοι

Συνέρχεται την Πέμπτη η Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση του προϋπολογισμού. Εδώ και μέρες η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με πολιτικά κόμματα με στόχο να βρεθεί η χρυσή φόρμουλα για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Το SigmaLive συνομίλησε με το νομικό Σίμο Αγγελίδη, ο οποίος εξήγησε τι θα συμβεί σε περίπτωση που καταψηφιστεί για δεύτερη φορά ο κρατικός προϋπολογισμός,

μιας και το πολιτικό σκηνικό παραμένει θολό.

Αρχικά ανέφερε ότι την ευθύνη για ένα προϋπολογισμό που θα είναι αποδεκτός από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την έχει η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ότι μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου, η Βουλή ψήφισε την εφαρμογή των δωδεκατημορίων τα οποία ισχύουν για ένα μήνα, με δυνατότητα ψήφισης για ακόμη ένα μήνα.

«Σε περίπτωση που Βουλή καταψηφίσει και πάλι τον προϋπολογισμό, τότε υπάρχει η δυνατότητα έγκρισης από τη Βουλή για διενέργεια δαπάνης από το πάγιο ταμείο του κράτους».

Διευκρίνισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει τις ίδιες δαπάνες που έγιναν με πέρσι, ενώ εξήγησε ότι η Κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να διαβουλευτεί και να ξανά φέρει τον κρατικό προϋπολογισμό στην Βουλή όσες φορές θέλει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όπου και θα ολοκληρωθεί η έγκριση δαπανών. 

Επισημαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση το κάθε Υπουργείο θα αποφασίσει πως θα διανέμει το ποσό που όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω θα είναι το ίδιο με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Οι συγκεκριμένες δαπάνες που διαχωρίζονται από τη ψήφιση του προϋπολογισμού:

Σύμφωνα με το άρθρο 166 του Συντάγματος υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις που είναι ανεξάρτητες με τη ψήφιση του προϋπολογισμού.

Οι συντάξεις και τα χορηγήματαΟι ποινές για χρέη της ΔημοκρατίαςΠοσά που τα οποία πρέπει να καταβληθούν σε ΔικαστήριαΟι μισθοί του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Δικαστών, του Γενικού Ελεγκτή, του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα, του Διοικητή και Υποδιοικητή της Εκδοτικής Τραπέζης. 

Η ξεχωριστή ψήφιση του προϋπολογισμού της Βουλής:

Στις 19 Ιουλίου 2019 τροποποιήθηκε το άρθρο του Συντάγματος 167.7 και 167.8 που αφορά τη ψήφιση του προϋπολογισμού της Βουλής.

Φέτος ψηφίστηκε για πρώτη ξεχωριστά ο προϋπολογισμός που αφορά τη λειτουργία της Βουλής και θα πρέπει να ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό όταν αυτός ψηφιστεί. Παραμένει άγνωστο αν θα συνεχίσει να υφίσταται η ψήφιση του προϋπολογισμού της Βουλής ή θα θεωρηθεί άκυρος σε περίπτωση καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού. 

Τέλος ο κύριος Αγγελίδης ανέφερε ότι στην περίπτωση που παρέλθει και ο δεύτερος μήνας από τα δωδεκατημόρια χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός, τότε η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί. Πρόσθεσε ότι η νέα Κυβέρνηση θα διακυβερνήσει τη χώρα μέχρι την κανονική ολοκλήρωση της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Προϋπολογισμός έπρεπε να είχε ψηφισθεί χθες, είπε ο Αγγελος Βότσης

«ΕΣΤΙΑ 2» για δανειολήπτες που θα απορριφθούν από το σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα