Τι θα πρέπει να αποφασίσει το Συμβούλιο της ΕΕ;

Η σημερινή σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες (13/5/2019) είναι μια ευκαιρία, όχι απλά για ενημέρωση, αλλά για διεκδίκηση μιας σαφούς Απόφασης από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης. Ενημέρωση έκανε ήδη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς έγιναν και αρκετές ενημερώσεις σε διμερές επίπεδο. Είναι η ώρα για πράξεις, όχι για άλλες δηλώσεις συμπαράστασης.

Η τοποθέτηση της κ. Mogherini που έγινε στις 4 Μαΐου είναι μια

καλή βάση για να χτιστεί μια ισχυρή Απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, η οποία να περιέχει πέντε άξονες :

Σαφή καταδίκη της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΣαφή διαπίστωση ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΝα κληθεί η Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις ενέργειες αυτές, καθώς και να μην προβεί σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες που να στρέφονται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΠροειδοποίηση της Τουρκίας πως, εάν δεν τερματίσει άμεσα τις ενέργειές της, η ΕΕ θα λάβει απόφαση για κυρώσεις εντός χρονικού διαστήματος που θα οριστείΔέσμευση για λήψη περαιτέρω μέτρων τα οποία θα περιγραφούν

Οι δηλώσεις συμπαράστασης, στήριξης και αλληλεγγύης έχουν τη σημασία τους, αλλά δεν έχουν οποιονδήποτε πρακτικό αντίκρισμα. Μόνο όταν δηλώσεις και προθέσεις εκφραστούν στο πλαίσιο νομικά δεσμευτικών αποφάσεων με σαφή περιεχόμενο μπορεί να εκτιμηθούν ως ουσιαστικές. Οι αποφάσεις των Συμβουλίων της ΕΕ έχουν ακριβώς αυτόν τον χαρακτήρα.

Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει λάβει δεκάδες τέτοιες αποφάσεις σε ανάλογες περιπτώσεις παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Γιατί να μην πάρει μία απόφαση και για την περίπτωση της Κύπρου;

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράστηκε πρόθεση συμπαράσταση από όλα τα κράτη μέλη. Κάποια εξ αυτών έδειξαν και πρόθεση να εξετάσουν περαιτέρω κινήσεις. Είναι στο χέρι της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών να πείσει. Ευχόμαστε να το διεκδικήσει και να τα καταφέρει.

Η διαδικασία λήψης τέτοιων αποφάσεων σε επίπεδο Συμβουλίου είναι πολιτική και πολύ καλά γνωστή. Χρειάζεται προετοιμασία, πειθώ και ένα ισχυρό κράτος μέλος να προωθήσει ένα προσχέδιο απόφασης, σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία και πρέπει να έχει ήδη ετοιμάσει το δικό της προσχέδιο απόφασης. Από εκεί και πέρα είναι θέμα λόμπι.

Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά το κράτος το οποίο δέχθηκε μία ακόμα επιθετική ενέργεια, οφείλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του με αποφασιστικότητα. Ουδείς άλλος θα το πράξει γι' αυτό.


*Ο Γιώργος Κέντας είναι επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα