Τι συστείνει η ΣΕΚ με αφορμή τη μέρα καταναλωτή

Σε σειρά συστάσεων, παρατηρήσεων, αλλά και διατύπωση προβληματισμών και ανησυχιών, προβαίνει το Σωματείο Εργαζομένων Καταναλωτών της ΣΕΚ σε διακήρυξη με αφορμή τη 15η Μαρτίου, που καθιερώθηκε το 1983 ως ημέρα των δικαιωμάτων του καταναλωτή.

Στη διακήρυξη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η ακρίβεια στον τομέα της υγείας και η πολύχρονη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, συνέβαλαν τα μέγιστα στην υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και καλούνται όλοι οι αρμόδιοι φορείς να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους

με διάφορες εκστρατείες, ώστε να καλυφθούν τα σοβαρά ελλείμματα που υπάρχουν στην ενημέρωση και επιμόρφωση των καταναλωτών.

Επίσης, το Σωματείο ζητά να επισπευσθούν οι έρευνες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ενέχονται – είτε με τα λάθη, είτε με τις παραλείψεις τους – στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου και να αυξηθούν οι ποινές για όσους παράγουν και διοχετεύουν στην αγορά ακατάλληλα προϊόντα.

Για τα καύσιμα, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει φοροελάφρυνση, αφού παρατηρείται το φαινόμενο να επιβάλλεται ΦΠΑ πάνω στον φόρο κατανάλωσης, με αποτέλεσμα τα 2/3 της λιανικής τιμής πώλησης να είναι φόροι. Επίσης,ζητά να στελεχωθεί με το απαραίτητο και καλά καταρτισμένο προσωπικό η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), η οποία οφείλει να επισπεύσει τη μελέτη των καταγγελιών που βρίσκονται ενώπιον της, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν καρτέλ σε μια σειρά προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Επιπλέον, στη διακήρυξη, καλούνται οι καταναλωτές να προστατεύουν τα δικαιώματα τους, να προσέχουν τι αγοράζουν, από ποιους και σε ποιες τιμές και να κοιτάζουν την ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης των προϊόντων. Επίσης, τους καλεί να εξοικονομούν ενέργεια, να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους και να γνωρίζουν ότι κατά την αγορά προϊόντων δικαιούνται 2 χρόνια εγγύηση και εάν το προϊόν είναι μεταχειρισμένο, δικαιούνται εγγύηση ενός χρόνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα