Πρόεδρος σε Μπαν: Tα λόγια της Τουρκίας να γίνουν πράξεις

Την ανάγκη να γίνουν πράξη τα λόγια και οι υποσχέσεις της Τουρκίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, κατά την ημίωρη συνάντηση που είχαν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, την χαρακτήρισε σημαντική λέγοντας ότι εστιάστηκε όχι μόνο στο κυπριακό αλλά και στα περιφερειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος, την ανθρωπιστική κρίση όπως επίσης και σε θέματα που αφορούν τον εγκριθέντα χάρτη για την αειφόρο ανάπτυξη.

Σε

σχέση με το κυπριακό, είπε πως «ενημέρωσε τον ΓΓ για την μέχρι σήμερα πρόοδο αλλά και για προβλήματα που οπωσδήποτε αντιμετωπίζουμε. Και ζήτησα την συμβολή αλλά και την συνδρομή του ΓΓ, ώστε οι όποιοι εμπλέκονται να συμβάλουν ενεργά στο να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό - αν αυτό είναι εφικτό - μια λύση που οπωσδήποτε να επανενώνει την πατρίδα μας, να την απαλλάττει από κατοχικά στρατεύματα, να την απαλλάττει από εγγυήσεις ή εγγυητές, που να δημιουργεί προοπτικές έτσι ώστε το μελλοντικό κράτος το οποίο θα είναι και θα παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ως προς τις προσδοκίες των πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση με χρονικά πλαίσια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι τόνισε στη διάρκεια της συνάντησης «πως δεν θα πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Χρονοδιαγράμματα δεν είναι δυνατόν ούτε να αποδεχθούμε, ούτε και θα ωφελήσουν. Αν υπάρχει η καλή βούληση και η αποφασιστικότητα, θα υπάρξει πρόοδος χωρίς να τίθενται χρονοδιαγράμματα».

Πρόσθεσε ότι αυτό που ο Μπαν γκι-Μουν αναμένει, είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να φθάσουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση.

«Έχει αναλάβει, αν θέλετε, και έχει εκφράσει την ευχή οι καλές του υπηρεσίες να επεκταθούν σε βαθμό που να υποβοηθήσει, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν».

Σε ερώτημα αν έχει ζητηθεί από μέρος τους ΓΓ να υπάρξει κοινή συνάντηση και με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν ηγέρθη κάτι ανάλογο και δεν ήταν δυνατό να εγερθεί, διότι βρισκόμαστε σε πολύ πρόωρο στάδιο για να αναμένει κανείς παρόμοια συνάντηση.

«Εχω μάλιστα πει στον ΓΓ ότι θα ήταν σφάλμα εάν απλώς συναντιόμαστε, ή βεβιασμένα και προχωρούσαμε σε συναντήσεις γιατί θα κρίνονταν ως κοινωνικό γεγονός και όχι ως γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποδώσει αποτέλεσμα. Έχω πει ότι στο μέλλον ενδεχομένως να απαιτηθούν παρεμβάσεις και είναι τότε που οπωσδήποτε θα ζητήσουμε, αν και εφόσον αυτό κριθεί ως ανάγκη, την ενεργό παρέμβαση εκεί και όπου θεωρούμε ότι υπάρχει μια αδικαιολόγητη στάση – εάν υπάρξει - από τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Τέλος, σε ερώτηση αν έχει κάποια ενημέρωση για τις προσπάθειες Έιντε για την δημιουργία ταμείου που θα χρηματοδοτήσει τη λύση, ο κ. Έιντε απάντησε αρνητικά. Παραδέχθηκε πάντως ότι γίνονται από πολλές πλευρές προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός ταμείου, «ώστε αμέσως μετά τη λύση να υπάρχει και η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά. Τις ενδεχόμενες οικονομικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τη λύση», κατέληξε.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφερόμενος στη συνάντηση Κέρι-Αναστασιάδη είπε πως ο Υπουργός Εξωτερικών «καλωσόρισε τη συνεχή πρόοδο στη διευκολυνόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη διαδικασία για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και επαναβεβαίωσε την σθεναρή αμερικανική υποστήριξη στη διαδικασία». Ανέφερε ακόμη πως οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν διμερή θέματα, «συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως και κοινές περιφερειακές ανησυχίες».

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα