Τι συμβαίνει στην Υπερδνειστερία -Φιλορωσικές δυνάμεις και κίνδυνος κλιμάκωσης

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην αποσχισθείσα μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας, αφού φιλορώσοι αξιωματούχοι στην επικράτεια έκαναν έκκληση στη Μόσχα για «προστασία».

Η Υπερδνειστερία, η οποία συνορεύει ανατολικά με την πληγείσα από τον πόλεμο Ουκρανία , έχει διατηρήσει την αυτονομία της από τη Μολδαβία για τρεις δεκαετίες με την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία έχει περισσότερους από χίλιους στρατιώτες  εγκατεστημένους εκεί μετά τον σύντομο πόλεμο το 1992.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian,

από τη στιγμή που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη επίθεσή της στην Ουκρανία, το Κισινάου ανησυχούσε ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία για να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα νοτιοδυτικά, προς την κατεύθυνση της Οδησσού.

Το αίτημα για τη Ρωσία να βοηθήσει την οικονομία της Υπερδνειστερίας να αντέξει την «πίεση» της Μολδαβίας υποβλήθηκε μετά από μια συνάντηση εκατοντάδων αξιωματούχων στην μη αναγνωρισμένη περιοχή.

Το ψήφισμα ήρθε μια μέρα πριν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δώσει την ετήσια ομιλία του στους Ρώσους βουλευτές και καθώς η Ουκρανία υφίσταται οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης. Υπάρχουν υποδείξεις ότι ο Πούτιν μπορεί να θίξει το αίτημα της Υπερδνειστερίας στην ομιλία του και να εκφράσει την υποστήριξή του στην περιοχή .

Transnistria just formally requested assistance from Russia against ‘economic war’ from ex soviet state ; Moldova.

Transnistria is between Ukraine and Moldova. It’s 220,000 citizens in the region are ethnic Russian with Russian passports. pic.twitter.com/JRshCtdqaX

— The Poll Lady (@ThePollLady) February 29, 2024

Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας απέρριψε την έκκληση ως εκδήλωση προπαγάνδας.

Η περιοχή, που θεωρείται από καιρό ως πιθανό σημείο ανάφλεξης με τη Ρωσία στην Ευρώπη, πραγματοποίησε ένα «συνέδριο βουλευτών όλων των επιπέδων» αφού η Μολδαβία είπε ότι θα απαιτούσε από τις εταιρείες της Υπερδνειστερίας να πληρώσουν εισαγωγικούς δασμούς στον κεντρικό προϋπολογισμό από τον Ιανουάριο.

Στη συνάντηση, το συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα λέγοντας ότι θα απευθύνει έκκληση και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου «με αίτημα να εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία [της Υπερδνειστερίας] ενόψει της αυξανόμενης πίεσης από τη Μολδαβία».

Ρώσοι αξιωματούχοι απάντησαν λέγοντας ότι μία από τις «προτεραιότητές» της ήταν να προστατεύσει το λεπτό κομμάτι γης, το οποίο ελέγχεται de facto από φιλορωσικές δυνάμεις από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως μέρος της Μολδαβίας.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε την Τετάρτη: «Δεδομένου του ολοένα και πιο επιθετικού ρόλου της Ρωσίας στην Ευρώπη, παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία και την ευρύτερη κατάσταση εκεί».

Διαβάστε επίσης: Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία της Μολδαβίας

Μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι εντάσεις αυξήθηκαν γύρω από την αυτονομιστική περιοχή , η οποία λέει ότι έχει 220.000 Ρώσους πολίτες. Οι σχέσεις μεταξύ της Μολδαβίας και της Ρωσίας έχουν επίσης φθαρεί καθώς η κυβέρνηση στο Κισινάου έχει υιοθετήσει μια φιλοευρωπαϊκή πορεία.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu, βρισκόμενος στην Αλβανία για μια σύνοδο κορυφής χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, δήλωσε ότι η χώρα της παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία. «Αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση είναι να κάνει μικρά βήματα για την οικονομική επανένταξη της χώρας», είπε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι εντάσεις στην Υπερδνειστερία είναι επικίνδυνες για την περιοχή. Το πρόβλημα «δεν είναι νέο», είπε, προσθέτοντας ότι «η απειλή της ρωσικής επέμβασης ή τουλάχιστον κάποιας πρόκλησης εκεί είναι κάτι μόνιμο».

Η έκκληση για βοήθεια από τη Μόσχα τροφοδότησε τις συγκρίσεις με τον Φεβρουάριο του 2022, όταν οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία μαχητές στην ανατολική Ουκρανία ζήτησαν προστασία από, όπως είπαν, ανελέητες επιθέσεις και βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Κιέβου.

Keywords
Τυχαία Θέματα