Τι συμβαίνει με τις ΗΠΑ και το Κατάρ;

Το Κράτος του Κατάρ ένα ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής οδηγείται στην απομόνωση μέσα από τη σκληρή στάση των γειτόνων της. Μια στάση που κλιμακώνεται από ώρα σε ώρα με πρωτοφανή μέτρα κατά του εμιράτου.

Η αμερικανική «φουρτούνα» πριν από δύο περίπου εβδομάδες αποτελεί για πολλούς την αιτία αφού οι ΗΠΑ σαφώς έχουν εξαιρετικές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία η οποία και είναι «στα μαχαίρια» με τον εμιράτο.

Ωστόσο, ο διεθνής Τύπος και σε μεγάλο βαθμό τα αμερικανικά ΜΜΕ

τονίζουν διαρκώς τις στενές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κατάρ.

Το πλούσιο αραβικό εμιράτο στεγάζει το μεγαλύτερο κέντρο επιχειρήσεων της αμερικανικής στρατιωτικής Κεντρικής Διοίκησης σε στρατιωτική βάση, μέσα από τα οποία γίνεται έλεγχος σε Συρία, Αφγανιστάν και άλλες περιοχές. Το κέντρο, υψηλής τεχνολογίας, φιλοξενεί οθόνες και υπολογιστές που μπορούν να εντοπίσουν από μαχητικά μέχρι και drone.

Ακόμη και στην αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ΗΠΑ και Κατάρ έχουν να μοιράσουν πολλά. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί αυξητική τάση αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού του δεύτερου από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του USA Today, μόνο το 2014 το Κατάρ πλήρωσε πάνω από 10 δις. δολάρια για αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, μεταξύ των οποίων ελικόπτερα, πυραύλους και αεροσκάφη.

Επίσης, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, ο στρατός του Κατάρ, που αποτελείται από λιγότερα από 12,000 στρατεύματα, πολέμησε στο πλευρών των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τον Περσικό Πόλεμο το 1990 και το 1991. Μάλιστα οι δύο πλευρές, ένα χρόνο μετά, υπέγραψαν κοινή αμυντική συμφωνία που καθορίζει τη στρατιωτική τους συνεργασία.

Ακόμη και στο εμπορικό τομέα για τον οποίο το Κατάρ δικαιούται να περηφανεύεται, οι σχέσεις τους είναι πολύ στενές με την Ουάσινγκτον να αποτελεί τον μεγαλύτερό της ξένο επενδυτή.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η χώρα φέρεται να έχει διασυνδέσεις και με την οικογένεια Τραμπ με τις Qatar Airways να ενοικιάζουν χώρο στο πύργο Τραμπ της Νέας Υόρκης.

Το Κατάρ έχει θέσει τον εαυτό του ως διαμεσολαβητή στην περιοχή με το να διατηρεί σχέσεις με αριθμό ισλαμικών ομάδων ανάμεσά τους και η Χαμάς.

Η απόφαση του Κατάρ να διατηρήσει τον πιο πάνω ρόλο όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες του στοίχισε τη σχέση του με τη Σαουδική Αραβία. Βέβαια πρόκειται για ένα αθέατο «πόλεμο», μια διένεξη που ήταν έτοιμη να βγει στην επιφάνεια με την παραμικρή αφορμή.

Πολλή κατονομάζουν την αφορμή αυτή ως.. Τραμπ, αφού η περιοδεία του στις Αραβικές χώρες φαίνεται να αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάδειξη του σημερινών ραγδαίων εξελίξεων όχι μόνο εκεί αλλά και στον Περσικό κόλπο.

Σε tweet του το απόγευμα της Τρίτης (6/6) ο Πλανητάρχης παραδέχτηκε πως στο πρόσφατό του ταξίδι στην Μέση Ανατολή είχε διαμηνύσει πως δεν πρέπει πλέον να χρηματοδοτείται η «ριζοσπαστική ιδεολογία» και πως οι ηγέτες έδειξαν το Κατάρ κάνοντας σαφή την άσκησης επιρροής του στις αποφάσεις των τελευταίων ημερών.

Δείτε επίσης: Ο εμίρης του Κουβέιτ μεταβαίνει στη Σ.Α για το Κατάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα