Σενάρια για κάλυψη της σύνταξης χηρείας στους άνδρες

Σενάρια για κάλυψη της επίπτωσης στο αποθεματικό του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) λόγω της παραχώρησης της σύνταξης χηρείας στους άνδρες, πραγματοποιεί το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον αναλογιστή, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Όπως ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας, η παραχώρηση συντάξεως χηρείας –ως έχουν τα πράγματα σήμερα - θα εξανεμίσει το αποθεματικό του ΤΚΑ, η βιωσιμότητα του οποίου με

βάση την αναλογιστική μελέτη του 2014 είναι εξασφαλισμένη μέχρι το 2080.

Σημείωσε δε πως ένα πως ένα από τα σενάρια είναι αύξηση των εισφορών κατά 0,8%.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Υπουργός Εργασίας, κατέστησε σαφές πως στόχος να μην υπάρξει να υπάρξει αύξηση στις εισφορές ή αν είναι αναγκαία να μην γίνει άμεσα.

«Ακριβώς έχω αναφέρει ότι γίνονται σενάρια έτσι ώστε να μην αυξηθούν οι εισφορές αυτή την περίοδο. Δεν κρίνουμε ότι σε αυτό το στάδιο θα ήταν ορθό να αυξηθούν οι εισφορές. Επεξεργαζόμαστε σενάρια», ανέφερε.

Είπε ότι δεν θα εισαχθεί η σύνταξη χηρείας προτού ολοκληρωθούν τα αναλογιστικά σενάρια.

«Θα πρέπει πρώρα να επεξεργαστούμε τα διάφορα σενάρια έτσι να μην αυξήσουμε εισφορές σε αυτό το στάδιο, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να εισαχθεί η σύνταξη χηρείας για τους άνδρες που είναι ένα απαραίτητο στοιχείο υπέρ της ισότητας», είπε.

Στο Ταμείο Υδρογονανθράκων η επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ

Εξάλλου, η κ. Αιμιλιανίδου ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής πως το Υπουργείο ετοίμασε και απέστειλε στη Νομική Υπηρεσία τροποποιητικό νομοσχέδιο που να αφαιρεί την πρόνοια για επενδυτικό μηχανισμό του ΤΚΑ, η οποία θα μεταφερθεί στο Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων, γνωστό και ως Ταμείο Υδρογονανθράκων. Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών.

«Ο νέος επενδυτικός μηχανισμός δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί από την στιγμή που υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες στο πλαίσιο του νέου Ταμείου που θα δημιουργηθεί», είπε.

Με αυτή την επιλογή συμφώνησε και ο αναλογιστής Κώστας Σταυράκης ο οποίος στο πλαίσιο της αναλογιστικής μελέτης εισηγείται την σταδιακή αναθεώρηση της επενδυτικής πολιτικής του ΤΚΑ με αύξηση των επενδύσεων σε στοιχεία εκτός δημοσίου, έτσι ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση του ρίσκου.

Ο κ. Σταυράκης είπε πως μέχρι στιγμής, το 80% της βιωσιμότητας του ΤΚΑ καλύπτεται από τις εισφορές και το υπόλοιπο από τις επενδύσεις του αποθεματικού, οι οποίες μέχρι τώρα γίνονταν σε κρατικά ομόλογα.

Υπενθύμισε πως η βιωσιμότητα του ΤΚΑ εξασφαλίστηκε με την μεταρρύθμιση του 2006 που προνοούσε αυξήσεις εισφορών, κατά 1,3% που κατανεμήθηκε σε ποσοστό 0,5% σε εργοδότη και εργοδοτούμενους αντίστοιχα και κατά 0,3% στο κράτος σε πλάνο εφτά πενταετιών. Ήδη επιβλήθηκαν δύο αυξήσεις (2009 και 2014) με την επόμενη να αναμένεται το 2019.

Να μη αυξήσουμε το δημόσιο χρέος για δημιουργία αποθεματικού

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν το κράτος θα επιστρέψει χρήματα έναντι του χρέους ύψους €7,5 δις στο ΤΚΑ, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε πως δεν υπάρχει λογική στην αύξηση του δημοσίου χρέους για κάλυψη του αποθεματικού το οποίο είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης.

«Είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν υπάρχει λογική να αυξήσουμε το χρέος και να πληρώνει η γενική κυβέρνηση τόκους για να κάνει επενδυτική πολιτική το ταμείο και δεν θα αποδίδει», είπε.

Σημείωσε εξάλλου πως η Κυβέρνηση εγγυάται το αποθεματικό του ΤΚΑ, δηλαδή διασφαλίζει την κάλυψη οποιωνδήποτε ελλειμμάτων, όπως
έγινε στην περίπτωση του ταμείου ανεργίας τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως εξήγησε, «αντί το κράτος να δανείζεται με ζημιά για τη γενική κυβέρνηση και να λέμε ότι μεγαλώνουμε το πραγματικό αποθεματικό, αν συνδυάσουμε την προοπτική με τη λειτουργία του Ταμείου Επενδύσεων όχι μόνο ως διαχειριστή αλλά και ως του φορέα που θα συγκεντρώνει τα
μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

«Από την 1η μέρα έναρξης της σταθερής ροής εσόδων θα δημιουργείται αποθεματικό, θεωρητικά θα μπορούσαμε να λέμε ότι ένα μέρος του αποθεματικού θα είναι στο όνομα του ΤΚΑ», πρόσθεσε.
Να καλύπτεται το κόστος δανεισμού του κράτους

Τόσο ο αναλογιστής όσο και ο ΥΠΟΙΚ αλλά και η κ. Αιμιλιανίδου υπογράμμισαν την ανάγκη οι επενδύσεις που θα γίνονται θα πρέπει να ξεπερνούν το κόστος δανεισμού της Δημοκρατίας από τις αγορές, καθώς αν η απόδοση θα είναι χαμηλότερη, θα σημαίνει περισσότερη επιβάρυνση για το κράτος.

«Οποιαδήποτε επένδυση λόγω του ότι οποιοδήποτε αποθεματικό του ΤΚΑ είναι μέρος της γενικής κυβέρνησης επηρεάζει τα αποθεματικά και το δημόσιο χρέος. Αν το κόστος δανεισμού είναι 4% δεν μπορεί η οποιαδήποτε επένδυση του αποθεματικού να αποφέρει 3% τότε λόγω του ότι δεν είναι επένδυση αλλά αύξηση του δημοσίου χρέους», είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής, Ανδρέας Φακοντής είπε ότι τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών, ενώπιον της οποίας συζητείται το νομοσχέδιο για το Ταμείο Υδρογονανθράκων θα τοποθετηθούν για το θέμα της μεταφοράς της επενδυτικής πολιτικής του ΤΚΑ στο Ταμείο.
Λέγοντας πως το ΑΚΕΛ επιφυλάσσεται για την εξέλιξη στην επιτροπή Οικονομικών, προτού τοποθετηθεί, ο κ. Φακοντής είπε πως «εκείνο που ζητήσαμε ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα πρέπει να γίνει με διαβούλευση της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων».

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή επιστροφή των €7,5 δις που οφείλει το κράτος, ώστε αυτά να επενδυθούν σωστά και με μια καλή διασπορά ώστε να επιφέρουν καλύτερο επιτόκιο.

Αντίθετος με την προοπτική μεταφοράς της διαχείρισης του αποθεματικού του ΤΚΑ στο Ταμείο Υδρογονανθράκων παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

«Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων προνοεί ξεκάθαρα ότι ο Υπουργός (Οικονομικών) με μια απλή οδηγία να μεταφέρει το αποθεματικό του ΤΚΑ στο Ταμείο Επενδύσεων. Εμείς δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπορεί ο Υπουργός με βάση το νόμο που είναι υπό ψήφιση να μπορεί με μια απλή οδηγία να μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΚΑ στο Ταμείο Επενδύσεων», είπε.

Είπε τέλος ότι δεν δόθηκε «καμία απάντηση τι θα γίνει με τα €7,5 δις που μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση πήρε από το ΤΚΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα