Τι συμφωνήθηκε στο Τρόοδος για τη διαπραγμάτευση στη Γενεύη

Την τακτική που θα ακολουθήσει σε παρασκηνιακό επίπεδο και σε καμία περίπτωση δημοσίως και η οποία έχει ως κεντρικό άξονα την αποφυγή προκλήσεων, ευελπιστώντας ότι ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουντιέρες δεν θα παραβεί σε καμία περίπτωση τα όρια της διεθνούς νομιμότητας και τάξης που δεν μπορούν να παρακάμψουν την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διεθνή διάσκεψη για την Κύπρο, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το σύνολο της διαπραγματευτικής ομάδας στο

πλαίσιο της ευρείας και πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα αναλύθηκε η γνωμάτευση του κυρίου Ροζάκη από το Ελληνικό ΥΠΕΞ ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην Αμερική το αμέσως επόμενο διάστημα κατά την οποία θα διαμηνυθούν τόσο στον ΓΓ όσο και σε άλλους παράγοντες η νομική και πολιτική επιχειρηματολογία της Λευκωσίας τόσο επί των διαδικαστικών όσο και επί των ουσιαστικών ζητημάτων ασφάλειας και εγγυήσεων.

Σε ότι αφορά πρόσθετες γνωματεύσεις αυτές είναι δύο και θα προέλθουν από διεθνούς φήμης συνταγματολόγους τους οποίους υπέδειξε η Νομική Υπηρεσία. Αυτές δεν είναι ακόμη έτοιμες, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε στα μέλη της σύσκεψης ότι τηλεφωνικώς οι δύο συνταγματολόγοι είπαν ακριβώς τα ίδια πράγματα που λέει ο κύριος Ροζάκης και τα οποία συμπυκνώνονται στο ότι δεν μπορεί να την Κ.Δ να εκπροσωπήσει οποιοσδήποτε άλλος πέραν του Προέδρου.

Σε πολιτική πάντως επίπεδο, αυτό που μαθαίνει το Σίγμα είναι ότι η Λευκωσία θα αποφύγει να μπει στη λογική της επικοινωνίας, δεν θα προκαλέσει, δεν θα υπαγορεύσει και ούτε θα προσπαθήσει να επιβάλει οτιδήποτε παρά μόνο είναι έτοιμη με εναλλακτικά σενάρια και διαδικαστικά και ουσιαστικά.

“Δεν θα τουμπάρουμε τη διαδικασία αν δεν είναι ενεργά παρόντα τα μέλη του Σ.Α του ΟΗΕ” δήλωσε στο Σίγμα αρμόδια πηγή υποδεικνύοντας ότι κάτι τέτοιο θα έριχνε νερό στο μύλο της Άγκυρας που για πρώτη φορά καλείται να ανοίξει τα χαρτιά της. Παρά ταύτα σημείωσε ότι η εκεί παρουσία τους είναι επιθυμία της Λευκωσίας που δεν μπορεί να την επιβάλει αλλά παρασκηνιακά την προωθεί.

Σε σχέση με τα λεγόμενα έσχατα όρια της Λευκωσίας αυτό που μας λέχθηκε είναι ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διάσκεψη χωρίς να γίνει αναφορά ή δήλωση στην Κυπριακή Δημοκρατία κάτι που δείχνει και την ετοιμότητα του Προεδρικού να αντιδράσει εκεί και όπου πρέπει, αν παραβιαστούν αρχές της διεθνούς νομιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα