Τι προβλέπει η τροπολογία για δημιουργία αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, η οποία προβλέπει την διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τροπολογία της αντιπροσώπου Grace Meng, με την οποία ζητείται από τον Υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Εξωτερικών

των ΗΠΑ να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση σχετικά με τη σχέση ασφαλείας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος.

Η έκθεση, μεταξύ άλλων, πρέπει να περιλαμβάνει ανάλυση των δυνατοτήτων για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα,  ειδικότερα στα ελληνικά νησιά.

Οι «αρμόδιες επιτροπές" του Κογκρέσου στις οποίες αναφέρεται η τροπολογία είναι οι επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, και Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η τροπολογία προβλέπει ότι η έκθεση θα πρέπει να έχει κατατεθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του τελικού νομοσχεδίου. Να σημειωθεί ότι αυτή έρχεται καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις έλαβαν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2021.

Η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το δικό της νομοσχέδιο και πλέον τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η τροπολογία να πούμε χαιρετίστηκε από βουλευτές όπως οι Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη οι οποίοι εξήραν το αξιόπιστο της Ελλάδος ως σύμμαχος των ΗΠΑ ενώ ο Κρίς Πάππας ανέφερε συγκεκριμένα πως πρέπει η αμερικανική πλευρά να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο εμβαθύνοντας τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των δημοκρατικών συμμάχων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Τροπολογία για δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά

Keywords
Τυχαία Θέματα