Τι προκαλεί τις καούρες και πώς αντιμετωπίζονται;
Όταν έχουμε «παραφάει» και δεν μπορεί να αδειάζει το στομάχι γρήγορα και όταν ο σφικτήρας που βρίσκεται λίγο πριν το στόμαχο είναι χαλαρός
Είναι φυσιολογικό μετά από ένα γεύμα να παρουσιαστεί ρέψιμο το οποίο να συνοδεύεται από κάψιμο στο θώρακα, πίσω από το στέρνο, και το οποίο υποχωρεί σε λίγα λεπτά. Αυτό οφείλεται στο «πισωγύρισμα» (παλινδρόμηση) του περιεχομένου του στομάχου (ο χώρος που αποθηκεύεται προσωρινά η τροφή που καταναλώνουμε) προς τον οισοφάγο (ο σωλήνας που βρίσκεται στο θώρακα, μέσω του οποίου
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ), αυτό συμβαίνει όταν συνδυάζονται δύο καταστάσεις: όταν έχουμε «παραφάει» και δεν μπορεί να αδειάζει το στομάχι γρήγορα και όταν ο σφικτήρας που βρίσκεται λίγο πριν το στόμαχο δεν είναι καλά κλεισμένος (είναι χαλαρός). Το περιεχόμενο αυτό είναι όξινο, λόγω του υδροχλωρικού οξέος που περιέχει για την πέψη της τροφής. Το στομάχι είναι κατασκευασμένο να αντέχει αυτό το οξύ, σε αντίθεση με τον οισοφάγο, που είναι πολύ ευαίσθητος και για αυτό προκαλούνται οι καούρες.
Ο οργανισμός μας διαθέτει μηχανισμούς που «διώχνουν» το οξύ, είτε με το σάλιο που καταπίνουμε είτε με κινήσεις που κάνει ο οισοφάγος «σπρώχνοντάς» το προς το στομάχι. Αν αυτές οι καούρες είναι πολύ συχνές σε σημείο να ταλαιπωρούν πολύ τον ασθενή και να μειώνουν την ποιότητα ζωής του, τότε μιλάμε για τη «Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσο» (ΓΟΠΝ).
Το ΕΛΙΓΑΣΤ απαντά στις τέσσερις πιο συχνές ερωτήσεις για τις καούρες:
- Μαζί με τις καούρες έχω και άλλα άσχετα προβλήματα που με ταλαιπωρούν. Μπορεί να οφείλονται σε αυτές;
Όταν παλινδρομεί το όξινο περιεχόμενο του στομάχου προς τα πίσω μπορεί να φτάσει στους πνεύμονες, στις φωνητικές χορδές και στη στοματική κοιλότητα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συμπτώματα όπως : κρίσεις άσθματος, λοιμώξεις στους πνεύμονες, βραχνάδα στη φωνή, κακοσμία στόματος και φθορά των οδόντων.
- Υπάρχει κάτι που μπορώ να διορθώσω για να μειωθούν ή να εξαφανιστούν οι καούρες αλλά να μην πάρω φάρμακα;
Θα πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στο στομάχι ή οτιδήποτε το πιέζει. Δηλαδή, τα γεύματα θα πρέπει να είναι μικρά και συχνά, να αποφεύγονται τα στενά ρούχα στην περιοχή της μέσης (κορσέδες, στενά παντελόνια, σφικτές ζώνες) και η γυμναστική με βάρη, ιδίως μετά από γεύματα. Επίσης τα παχύσαρκα άτομα θα πρέπει να χάσουν βάρος.
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται οτιδήποτε χαλαρώνει το σφικτήρα στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου και οτιδήποτε είναι όξινο στη γεύση. Τροφές που ευθύνονται για αυτό είναι κυρίως τα λιπαρά γεύματα (λιπαρά κρέατα, σφολιάτα, τηγανητά, σούπες, σάλτσες), το αλκοολ, ο καφές, η σοκολάτα και τα ροφήματα σοκολάτας, τα ανθρακούχα και κυρίως τα προϊόντα τύπου cola τα οποία δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί με το φαγητό, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, η μέντα, τα καρυκεύματα, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το κάπνισμα.
Πολύ σημαντικό είναι τα γεύματα να απέχουν τουλάχιστον 2-3 ώρες από τον ύπνο. Επίσης βοηθά η κλίση στο κρεβάτι (περίπου 30-40 μοίρες). Αυτό επιτυγχάνεται τοποθετώντας ξύλινους τάκους πάνω στους οποίους θα πατήσει το προσκέφαλο του κρεβατιού ή ειδικές σφήνες κάτω από το στρώμα οι οποίες υπάρχουν σε καταστήματα με ορθοπεδικά είδη.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι έγκυες, λόγω της εξωτερικής πίεσης στο στόμαχο από το έμβρυο και των ορμονικών αλλαγών που επηρεάζουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφικτήρα. Αν δεν ανταποκριθούν στις αλλαγές της διατροφής και του τρόπου ζωής θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικό.
- Υπάρχει θεραπεία ή εξετάσεις που μπορώ να κάνω για τις καούρες;
Παλαιότερα είχαν χρησιμοποιηθεί φάρμακα, όπως τα αντιόξινα και οι αναστολείς των υποδοχέων της ισταμίνης 2, τα οποία είχαν μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα. Νεότερα φάρμακα, όπως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη, ραμπεπραζόλη, εσομεπαζόλη) έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, τα οποία θα πρέπει πάντοτε να χορηγούνται μετά από τη σύσταση του γαστρεντερολόγου. Χειρουργική αντιμετώπιση θα χρειαστούν οι νεαροί ασθενείς, οι οποίοι ναι μεν ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή αλλά υποτροπιάζουν χωρίς αυτήν και θέλουν να σταματήσουν να παίρνουν φάρμακα καθώς και οι ασθενείς με μεγάλη διαφραγματοκήλη (μέρος του στομάχου περνά μέσω του διαφράγματος προς το θώρακα).
Υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν την παλινδρόμηση. Η 24ωρη πεχαμετρία, μέσω κάποιων λεπτών καλωδίων που τοποθετούνται στον οισοφάγο και συνδέονται σε έναν μικρό υπολογιστή, καταγράφει σε διάστημα ενός 24ώρου το οξύ που παλινδρομεί στη περιοχή του οισοφάγου. Νεότερη εξέλιξή της αποτελεί η εμπέδηση, η οποία έχει τη δυνατότητα να διακρίνει το είδος του περιεχομένου που παλινδρομεί. Επίσης η γαστροσκόπηση μπορεί να αναδείξει βλάβες που μπορεί να έχει προκαλέσει το οξύ στον κατώτερο οισοφάγο όπως έντονο ερεθισμό, έλκη ή ακόμα και στένωση (πεπτική στένωση) η οποία μπορεί να προκαλεί συμπτώματα δυσφαγίας (αίσθημα στάσης του φαγητού).
- Αυτές οι καούρες μπορεί να είναι κάτι άλλο από αυτό το οξύ που πηγαίνει στον οισοφάγο;
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται όταν οι καούρες υπάρχουν μαζί με κάψιμο ή πόνο στην κάτω γνάθο ή στο χέρι, γιατί μπορεί να είναι εκδηλώσεις από την καρδιά όπου θα πρέπει να γίνεται άμεση παραπομπή σε καρδιολόγο. Επίσης ασθενείς με καούρες, αναιμία, δυσπεπτικά ενοχλήματα, ανορεξία, απώλεια βάρους θα πρέπει αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν είστε μητέρα και έχετε κάνει παιδί μετά το 2013 τότε διαβάστε παρακάτω
- Τελευταία πράξη του δράματος για τις σερβιτόρες που σκοτώθηκαν στη Ρόδο
- ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
- Το παρασκήνιο με τα 7 εκατ. ευρώ και τον Σαλίνο στον Ολυμπιακό
- Κάλυψε την απώλεια του ΕΚΑΣ σε 10 συνταξιούχους η Άννα Βαγενά
- Γ. Κατρούγκαλος: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κλείσει ο Μαρινόπουλος
- Συνταγή για υπέροχα κανελόνια με μανιτάρια και μπέικον
- Κρήτη: Γάλλοι ρήμαξαν το δωμάτιο που έκαναν διακοπές τέσσερις Ολλανδέζες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Γάτος πλύθηκε στους 60 βαθμούς στο πλυντήριο και επέζησε!
- Η πολύωρη χρήση υπολογιστή και το σύνδρομο κοπιωπίας
- Συναγερμός στο Sheffield - Έρευνες για εντοπισμό ένοπλου
- Νέα θεραπεία κατά του μη μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα
- Τα αεροσκάφη Emirates καλύπτουν 432 εκ. χλμ μέσα σε 6 μήνες
- Οριστικά εκτός Ολυμπιακών Αγώνων ο Παγδατής!
- Οι εργασιομανείς έχουν συνήθως προβλήματα ψυχικής υγείας
- Τι προκαλεί τις καούρες και πώς αντιμετωπίζονται;
- Συναντήσεις Πυροσβεστικής για πρόληψη πυρκαγιών

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Τι προκαλεί τις καούρες και πώς αντιμετωπίζονται;
- Ελπίδα για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα
- Γάτος πλύθηκε στους 60 βαθμούς στο πλυντήριο και επέζησε!
- Η Κύπρος διαθέτει σύγχρονη ανεξάρτητη εποπτική Αρχή
- Παυλόπουλος: Να γίνουν διορθώσεις στο ελληνικό πρόγραμμα
- ΗΠΑ: Καταστροφή «διαστημικών σκουπιδιών» πάνω από την Γιούτα
- Παγδατής: "Είναι μεγάλη η θλίψη..."
- Νέα θεραπεία κατά του μη μικροκυτταρικού καρκίνου πνεύμονα
- Αλκή: Ανακοίνωσε Χρίστο Καλλή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πασίγνωστη ξένη ηθοποιός βρίσκεται στη Σκιάθο για διακοπές! [photo]
- «Σημαντικό έργο υποδομής το νέο αεροδρόμιο της Πάρου» (video)
- «Κορεό» με τον Αλαντίν από τους οπαδούς της Σεντ Ετιέν στον αγώνα με την ΑΕΚ
- Ξανά υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές το ΑΠΘ
- Ο Μπιλ Κλίντον... κοιμάται την ώρα της ιστορικής ομιλίας της συζύγου του, Χίλαρι! [εικόνες & βίντεο]
- Ο Θ. Δρίτσας για τη μετεγκατάσταση και των τελευταίων προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά
- Γιατί το ίντερνετ τρολάρει τη νεκρή μητέρα του Ντόναλντ Τραμπ
- Εγκαίνια στην Πάρο εν μέσω πολιτικού πολέμου για τον Αλέξη Τσίπρα