Τι λέει στην πραγματικότητα το Κοράνι για μαντήλα (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα μουσουλμανικά θρησκευτικά κείμενα δεν είναι απολύτως σαφή και ξεκάθαρα  για το ζήτημα της γυναικείας ενδυμασίας . Διάφορες αναφορές στο Κοράνι αλλά και την Χαντίθ (δηλώσεις που αποδίδονται στον προφήτη Μωάμεθ) αναφέρονται στις συζύγους του Μωάμεθ, αλλά είναι αμφισβητήσιμο εάν αυτές οι δηλώσεις ισχύουν μόνο για τις συζύγους του Προφήτη ή για όλες τις μουσουλμάνες.

Στην πιο κάτω κατατοπιστική ομιλία (με ελληνικούς υποτίτλους), η συγγραφέας Σαμίνα Αλί  εξηγεί την πραγματική σημασία του όρου «χιτζάμπ», που τελικά δεν υποδηλώνει το γυναικείο πέπλο. Ποια είναι λοιπόν η πραγματική

σημασία του όρου, και πώς την εκμεταλλεύτηκαν οι φανατικοί της θρησκείας για να αρνηθούν στις μουσουλμάνες τα δικαιώματά τους;

Πάντως η κοινωνιολόγος Caitlin Killian  αναφέρει πως  «Οι μουσουλμάνοι επίσης καλούνται να είναι μέττριοπαθεί  και να καλύπτουν τον εαυτό τους μεταξύ της μέσης και των γόνατων .... [Σε μερικές ισλαμικές κοινωνίες ] μια ανήθικη γυναίκα ντροπιάζει όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και τα αρσενικά μέλη της οικογένειάς της.  Το ίδιο το πέπλο όμως προηγήθηκε του Ισλάμ και  φορέθηκε από γυναίκες πολλών θρησκειών. Επίσης, συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την τάξη: Οι πλούσιες γυναίκες μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να καλύψουν το σώμα τους εντελώς, ενώ οι φτωχές γυναίκες που έπρεπε να εργαστούν [στα χωράφια] είτε τροποποίησαν τα πέπλα τους είτε δεν τα φορούσαν καθόλου.

Η συζήτηση σχετικά με τα ρούχα των μουσουλμάνων  γυναικών άρχισε πολύ πριν από τη μετανάστευση στη Γαλλία τη δεκαετία του 1970. Οι Γάλλοι και Βρετανοί αποικιοκράτες ενθάρρυναν τις μουσουλμάνες γυναίκες να αφαιρέσουν το πέπλο και να μιμηθούν τις γυναίκες της Ευρώπης. Συνεπώς, στην Αλγερία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, το πέπλο έγινε σύμβολο της εθνικής ταυτότητας και της αντιπολίτευσης στη Δύση κατά τη διάρκεια των κινημάτων αποαποικιοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα