Τι καθορίζει το μέλλον των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ;

Η τιμή του φυσικού αερίου μέχρι το 2025 θα καθορίσει το μέλλον των γεωτρήσεων και δη εκείνων στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς μόνο αν οι τιμές πέσουν, τα κοιτάσματα θα μπορέσουν να γίνουν εμπορεύσιμα, παρέχοντας οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο πρώην επικεφαλής της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνας και ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας σε θέματα υδρογονανθράκων

ανέφερε ότι βάσει στρατηγικής ExxonMobil προωθεί την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου παγκοσμίως, καθώς η χρήση πετρελαίου σταδιακά μειώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να προωθήσει και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

«Φτάνει οι τιμές του φυσικού αερίου να είναι εκμεταλλεύσιμες και να μπορέσουμε να προωθήσουμε το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Κύπρο στις αγορές της Ασίας. Τότε η ExxonMobil θα προχωρήσει ραγδαία. Η τιμή στην οποία μπορεί να πωληθεί το φυσικό αέριο είναι πολύ σημαντικό», τόνισε.

Κληθείς να καταθέσει την εκτίμησή του σχετικά με τις πιθανότητες να ισχύσει το θετικό σενάριο, ο κος Έλληνας απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τις ποσότητες.

«Αν οι ποσότητες είναι όντως μεγάλες, πράγμα το οποίο ελπίζουμε, θα οδηγήσουν σε κατασκευή τερματικού σταθμού στο Βασιλικό και σε αρκετά κέντρα υγροποίησης. Τότε οι τιμές ίσως πέσουν στο σημείο που το αέριο να είναι εκμεταλλεύσιμο. Είναι δύσκολο όμως. Αυτή τη στιγμή οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου είναι κάπως υψηλές, αλλά μέχρι το 2025, όταν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε εξαγωγές, αν πετύχουμε να βρούμε αγοραστές, οι τιμές προβλέπεται να μειωθούν λόγω της αφθονίας στις παγκόσμιες αγορές», τόνισε δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την Ασία.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today.

Keywords
Τυχαία Θέματα