ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ: Ασήκωτες οι ευθύνες πολιτικής ηγεσίας και Αρχηγού Αστυνομίας

Τις πράξεις βανδαλισμών και εμπρησμών, «με πρωταγωνιστές μαινόμενο όχλο, που σημειώθηκαν έξω από το Προεδρικό και ακολούθως στο κτήριο του συγκροτήματος «Δίας», σε βάρος μελών της Αστυνομίας και εργαζομένων», καταδικάζει, σε ανακοίνωσή του, ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ).

«Αποτέλεσμα των βανδαλισμών ήταν οι μεγάλες υλικές καταστροφές και ο τραυματισμός 11 μελών της Αστυνομίας. Είναι ευτύχημα που σήμερα καμία οικογένεια συναδέλφου ή και των

εργαζομένων στο «Δία» δεν θρηνεί την απώλεια αγαπημένου προσώπου της. Οι συνάδελφοι-μέλη του Κλάδος Αστυνομικού Σώματος δικαιολογημένα νοιώθουν οργή και αγανάκτηση για τα χθεσινά καταδικαστέα επεισόδια. Νοιώθουν οργή διότι, δεν είναι η πρώτη φορά, εν μέσω πανδημίας, που συνάδελφοι της πρώτης γραμμής βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαγριωμένες ομάδες πολιτών. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ασήκωτες είναι οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας και του Αρχηγού Αστυνομίας ως προς τον χειρισμό των τελευταίων ενεργειών βίας.

«Είναι πρόδηλο ότι, ήταν ανεπαρκείς, για άλλη μια φορά, οι χειρισμοί των Προϊσταμένων της Αστυνομίας. Η Αστυνομία κατείχε πληροφόρηση ως προς τις προθέσεις ομάδας διαδηλωτών, πώς τις αξιολόγησε, τι έπραξε προκειμένου να θωρακίσει τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής, να προστατεύσεις τους πολίτες και να διασφαλίσει τη διατήρηση της έννομης τάξης και ασφάλειας;», προσθέτει.

Όπως αναφέρει, «οι Προϊστάμενοί μας έστειλαν στο Προεδρικό 18 συνάδελφους της αντιοχλαγωγικής ομάδας Λευκωσίας, οι περισσότεροι εξ’ αυτών νέοι, κάποιοι από αυτούς δεν έφεραν  αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό, για να επιτηρήσουν μια κινητοποίηση των 5.000 διαδηλωτών».

«Αντί να δοθούν οδηγίες ανάκλησης προσωπικού, οι συνάδελφοι της πρωινής βάρδιας διατάχθηκαν να συνεχίσουν ως αργά το βράδυ, χωρίς ξεκούραση με συνεχόμενο ωράριο εργασίας πέραν των 17 ωρών. Οι συνάδελφοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περίπου 2.000 διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του «Δία». Ποιες οδηγίες δόθηκαν σε αυτούς από το κέντρο κρίσης; Πού ήταν το αντιοχλαγωγικό όχημα «Αίαντας», γιατί δεν δόθηκαν οδηγίες από τους ανώτερούς μας για έγκαιρη ενεργοποίησή του, γιατί υπήρξε τέτοια ολιγωρία;», προσθέτει ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ.

Ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευθύνη και υποχρέωση όπως επανεξετάσει τους όρους εντολής λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας, ώστε ο αστυνομικός να μην είναι δέσμιος διατάξεων που αφορούν στη υπέρμετρη χρήση βία, ώστε να μην επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη η πειθαρχική ή και ποινική δίωξη του.

«Γίνεται αντιληπτό ότι, τα χθεσινά επεισόδια βίας επιφέρουν ακόμη ένα βαρύ πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της Κυπριακής Αστυνομίας και ευρύτερα της Δημοκρατίας», προσθέτει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι απαιτεί την τιμωρία όσων ευθύνονται για αυτές τις ενέργειες βίας.

«Η ανοχή και η ατιμωρησία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές σε δημοκρατικές χώρες», καταλήγει ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, στην ανακοίνωση του.

Διαβάστε επίσης 

Η στιγμή που εισέβαλαν στον ΔΙΑ - Νέες φωτογραφίες αναζητούμενων

ΠτΔ από τον ΔΙΑ: «Κάποιοι ανεγκέφαλοι προσπάθησαν να καταλύσουν το Κράτος»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΑΣ#45ΑΣΔΥΚ, ΔΙΑ, Προεδρικό,kas#45asdyk, dia, proedriko