Πώς η κλιματική αλλαγή τροφοδότησε τις καταστροφικές πλημμύρες στη Γερμανία

Μετά από ιστορικές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες, που σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους στη βορειοδυτική Ευρώπη και άφησαν περισσότερους από 1.000 αγνοούμενους, αξιωματούχοι και επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός στην κλιματική αλλαγή.

Σε απάντηση με βίντεο της καταστροφής που εκτυλίσσεται, η Γερμανίδα Υπουργός Περιβάλλοντος Svenja Schulze ανακοίνωσε, «Αυτοί είναι οι προάγγελοι  της κλιματικής αλλαγής που έχουν φτάσει στη Γερμανία». Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen χαρακτήρισε τις πλημμύρες «μια σαφή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής» και

«κάτι που πραγματικά, δείχνει πόσο επείγον είναι να δράσουμε».

Οι καταστροφές έγιναν μια μέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ένα σαρωτικό σύνολο προτάσεων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα - προτάσεις που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν την έντονη αντίθεση πολλών  κρατών,  συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο εύπορων χωρών της ΕΕ ή εκείνων που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το Vox, ένα καταστροφικό καιρικό φαινόμενο που έπληξε αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτών των προτάσεων σίγουρα βοηθά τους αξιωματούχους της ΕΕ να εξηγήσουν γιατί χρειάζονται τέτοιες φιλόδοξες πολιτικές.

Αλλά δεν είναι μόνο αξιωματούχοι που κάνουν τη σύνδεση μεταξύ των πλημμυρών στην Ευρώπη και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη: Ακόμα και επιστήμονες που στο παρελθόν δίστασαν να συνδέσουν ρητά οποιοδήποτε ακραίο καιρικό γεγονός με την κλιματική αλλαγή δηλώνουν σαφώς ότι η κλιματική αλλαγή πιθανότατα έπαιξε ρόλο εδώ.

«Οι βροχοπτώσεις που έχουμε βιώσει σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες είναι ακραίες καιρικές συνθήκες, η ένταση της οποίας ενισχύεται από την κλιματική αλλαγή - και θα συνεχίσει να ενισχύεται περαιτέρω με περισσότερη θέρμανση», δήλωσε ο Friederike Otto του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Γερμανικό κατάστημα ειδήσεων DW.

Αυτή η νέα προθυμία να κάνει αυτές τις ρητές συνδέσεις οφείλεται εν μέρει στην πρόοδο στην επιστήμη της απόδοσης. Όπως εξήγησε ο Umair Irfan του Vox, "Οι ερευνητές έχουν τώρα πολύ περισσότερα δεδομένα που δείχνουν πόσο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη συχνότητα και την πιθανότητα των κυμάτων θερμότητας (και των πυρκαγιών που τα ακολουθούν), τα κύματα θερμότητας των ωκεανών, την ξηρασία και τις έντονες καταιγίδες."

Με άλλα λόγια, όσο πιο ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουν οι επιστήμονες για το πόσο άσχημα είναι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ακραίες βροχοπτώσεις

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας δήλωσε ότι τα δύο κράτη με τις περισσότερες επιπτώσεις, η Ρηνανία-Παλατινάτο και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, κατέγραψαν βροχή μεταξύ 4 και 6 ίντσες στις 24 ώρες μεταξύ 14 και 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του CNN, Brandon Miller, αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με όσο συνήθως βλέπει η περιοχή σε ένα μήνα.

Υπάρχουν δύο κύριοι δεσμοί μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων βροχοπτώσεων, όπως αυτή της βορειοδυτικής Ευρώπης. Πρώτον, όπως είπε ο Hayley Fowler, καθηγητής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Newcastle, μια θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να κρατήσει περισσότερη υγρασία. «Σύμφωνα με την εξίσωση Clausius-Clapeyron, η αύξηση της θερμοκρασίας ενός βαθμού έχει τη δυνατότητα να σας δώσει αύξηση 7% στην ένταση της βροχόπτωσης», δήλωσε ο Fowler.

This flooding in Germany today is hard to wrap your head around. It really seems like the planet is trying to tell us something pic.twitter.com/o5vCEpk8mk

— Read Parable of the Sower by Octavia Butler (@JoshuaPotash) July 16, 2021

«Το δεύτερο σημείο είναι ότι οι πόλοι της Γης αυξάνουν τη θερμοκρασία σε δύο έως τρεις φορές τον ρυθμό του ισημερινού», είπε ο Fowler. Αυτό, είπε, «αποδυναμώνει τη ροή των μεσαίων γεωγραφικών περιοχών, η οποία είναι βασικά πάνω από την Ευρώπη. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, η αποδυνάμωση του ρεύματος αεριωθούμενου ρεύματος έχει επιπτώσεις στην πρόκληση που προκαλούν βραδύτερες καταιγίδες. Υπάρχει λοιπόν ένα διπλό χτύπημα αυξανόμενης έντασης, αλλά η καταιγίδα παραμένει και πολύ περισσότερο».

«Όλα αυτά συνέβησαν πολύ γρήγορα και δεν έχω ζήσει ποτέ μια κατάσταση που εξελίχθηκε τόσο γρήγορα», είπε η Tanja Krok, επικεφαλής εθελοντικής υπηρεσίας στον Ερυθρό Σταυρό της Γερμανίας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Δουλεύει στην περιοχή για σχεδόν 30 χρόνια.

 «Το 2002, είχαμε πλημμύρες στα ανατολικά της Γερμανίας, αλλά επηρέασε μια περιοχή και αναπτύχθηκε αργά», δήλωσε ο Krok.

Η ισχυρή ροή του νερού έχει επίσης προκαλέσει κατολισθήσεις, αφήνοντας ορισμένους δρόμους δύσβατους . «Δεν είχαμε ποτέ κατολισθήσεις στο παρελθόν. Νιώθουμε ότι τα σπίτια μας εδώ είναι σταθερά. Δεν βλέπουμε τα σπίτια μας συχνά να καταρρέουν τα σπίτια να καταρρέουν », είπε ο Krok

Π

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Γερμανία,pos, germania