Η ευημερία και προστασία των ζώων είναι υπόθεση όλων μας

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για δηλητηριάσεις σκύλων στον Στρόβολο, θεωρώ ως επιβεβλημένο καθήκον μου να αναφερθώ στο θέμα αυτό και ειδικότερα στην πολύπλευρη δράση που επιτελείται τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο μας για την ευημερία και τη φροντίδα των ζώων.

Η οποιαδήποτε κακοποίηση ενός ζώου, κατοικίδιου ή μη, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων, ενώ το απαράδεκτο φαινόμενο της εσκεμμένης δηλητηρίασής τους, που επί δεκαετίες παρατηρείται δυστυχώς στον τόπο μας, είναι μια ασύλληπτα βίαιη πράξη,

μία πράξη που αναιρεί κάθε ίχνος σεβασμού της ζωής. Και ερωτώ, πώς μπορεί ένα κράτος να λογίζεται ως πολιτισμένο και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο, εάν ακόμη και σήμερα, κάποιοι ασυνείδητοι ανάμεσά μας προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις; Έστω και αν η συνείδηση αυτών των «ανθρώπων» τους επιτρέπει να προβαίνουν σε τέτοιες απαράδεκτες και καταδικαστέες ενέργειες, οφείλουμε όλοι μας να πάψουμε να είμαστε απλά αμέτοχοι παρατηρητές, καθώς οι πράξεις τους μας προσβάλουν όλους, ως κοινωνικό σύνολο.

Τα τελευταία χρόνια, μέσω συντονισμένων ενεργειών και κατάλληλου προγραμματισμού, ο Δήμος Στροβόλου υλοποιεί σειρά μέτρων και δράσεων για την ευημερία και την προστασία των ζώων. Η συμβολή των εθελοντικών φιλοζωικών οργανώσεων σε αυτές τις προσπάθειες θεωρείται ως ιδιαίτερα πολύτιμη, ενώ οι εισηγήσεις τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για τον σκοπό αυτό αποτελεί η λειτουργία - βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών - του χώρου φύλαξης αδέσποτων σκύλων στο Παλαιομέτοχο, ενός άρτια εξοπλισμένου χώρου, σε συνεργασία με άλλους πέντε Δήμους της Μείζονος Λευκωσίας. Ο χώρος φιλοξενεί αδέσποτους σκύλους, οι οποίοι εντοπίζονται από συνεργεία των Δήμων να περιφέρονται, παρέχοντάς τους έναν ασφαλή και υγιή χώρο προσωρινής διαμονής, μέχρι να εξευρεθούν ανάδοχοι για αυτά. Πέραν τούτου, όταν εντοπιστούν τραυματισμένα ζώα, μεταφέρονται για περίθαλψη από εξουσιοδοτημένα συνεργεία του Δήμου σε συνεργάτες ιδιώτες κτηνιάτρους. Τα έξοδα περίθαλψής τους καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από τον Δήμο Στροβόλου. Αναφέρω, επίσης, τη λειτουργία πάρκου σκύλων εντός του Πάρκου Αγίου Δημητρίου, την εφαρμογή προγράμματος στειρώσεων γάτων, την τοποθέτηση μικρών ξύλινων σπιτιών για αδέσποτους γάτους παρά το γραμμικό πάρκο, καθώς και σε αλλά δημοτικά πάρκα και την πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων φιλοζωικού περιεχομένου, για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.

Η ευημερία και προστασία των ζώων είναι υπόθεση όλων μας και ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας για τον Δήμο μας. Ας εργαστούμε όλοι για αυτόν τον σκοπό.

*Δήμαρχος Στροβόλου

Keywords
Τυχαία Θέματα