Τι ισχύει για τα debate των Προεδρικών – Η πρόταση του ΡΙΚ

Δυο τηλεμαχίες και δυο διακαναλικές συνεντεύξεις των υποψηφίων που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, περιλαμβάνεται στην πρόταση την οποία θα καταθέσει σε επιτελεία και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς το ΡΙΚ.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά τη δεδομένη στιγμή είναι η διεξαγωγή του πρώτου debate, το οποίο έχει ορισθεί να γίνει στις 22 Ιανουαρίου, με την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων.

Στο εν λόγω

debate , θα συμμετέχουν και οι πέντε βασικοί υποψήφιοι (Αναστασιάδης, Παπαδόπουλος, Μαλάς, Λιλλήκας και Χρίστου) και θα είναι διάρκειας δυο ωρών.

Μια ώρα θα αφιερωθεί στη συζήτηση για το Κυπριακό και η δεύτερη ώρα στη θεματική «Εσωτερική Διακυβέρνηση» όπου θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν και η οικονομία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Η ώρα διεξαγωγής που προτείνεται είναι μεταξύ των 21:00 ή 22:00 το βράδυ.

Αναφορικά με την τηλεμαχία του δευτέρου γύρου, αυτό φαίνεται να έχει «κλειδώσει» ημερολογιακά, για την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου.

Πέραν όμως των δυο debate υπάρχει η σκέψη και για τη διεξαγωγή δυο ξεχωριστών διακαναλικών συνεντεύξεων, για τους υποψηφίους που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Οι εν λόγω διακαναλικές συνεντεύξεις προγραμματίζονται να διεξαχθούν την Τρίτη (30/1) και την Τετάρτη (31/1), χωρίς να έχουν καθορισθεί οι θεματικές.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεντεύξεις του είχε θέση ως όρο για την συμμετοχή του, κανόνες που θα διασφαλίζουν τον πολιτικό πολιτισμό κατά την διεξαγωγή των debate. Τα επιτελεία Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά ξεκαθάριζαν πως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προσέλθει στο debate του πρώτου γύρου τότε δεν θα λάμβαναν μέρος ούτε οι ίδιοι.

Ο Γιώργος Λιλλήκας σε ανακοίνωση του την Πέμπτη( 7/12) προς τα ΜΜΕ, τα κάλεσε όπως προβούν σε ανοιχτή πρόσκληση προς τους υποψηφίους για τηλεμαχία και όσοι δεν παρουσιαστούν να μείνουν άδειες οι καρέκλες τους. Πρόταση του εκλογικού επιτελείου Λιλλήκα είναι όπως διεξαχθεί αριθμός debate για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της προεκλογικής.

Αντίδραση εκ μέρους του επιτελείου Λιλλήκα φέρεται να υπάρχει- μέσα από την ίδια ανακοίνωση- και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η τηλεμαχία, αφού δεν θα επιτρέπει το διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, όπως αναφέρεται.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από τα Debate των υποψηφίων Προέδρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα