Τι ισχύει για μαστογραφία εντός ΓεΣΥ–«Διαγνωστικός όχι προληπτικός ο σκοπός»

Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι η διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού πρέπει να γίνεται έγκαιρα, σωστά και ολοκληρωμένα ώστε οι πιθανότητες πλήρους θεραπείας να αυξηθούν στο μέγιστο.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναφορά σε δελτίο τύπου του ΟΑΥ στην οποία αναφέρεται ότι ασθενείς θα παραπέμπονται για μαστογραφία στην περίπτωση που υπάρχει ισχυρή υποψία για καρκίνο του μαστού. Επιπλέον αναγράφεται ότι οι γιατροί θα διώκονται ποινικά σε περίπτωση ανακρίβειας ή ψευδών δηλώσεων.
Σε επικοινωνία του SigmaLive με την Ανώτερη

Λειτουργό του ΟΑΥ Μόνικα Κυπριανού ανέφερε ότι δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με τη διενέργεια μαστογραφίας εντός του ΓεΣΥ και ότι απλά γίνεται υπενθύμιση αναφορικά με τις συνθήκες που πρέπει να ισχύουν για να γίνει μια μαστογραφία.

«Επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτε είναι οι ίδιες συνθήκες που ίσχυαν από την πρώτη ημέρα. Μια γυναίκα για να κάνει μαστογραφία στο ΓεΣΥ  πρέπει να έχει κάποιο σύμπτωμα δηλαδή να υπάρχει κάποιο εύρημα στον μαστό ή να έχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό. Αυτές ήταν πάντα οι συνθήκες και ισχύουν μέχρι και σήμερα» ανέφερε η κ. Κυπριανού.

Εξήγησε ότι η μαστογραφία στο ΓεΣΥ έχει διαγνωστικό σκοπό και όχι προληπτικό. «Ο λόγος που δεν έχει προληπτικό σκοπό είναι επειδή υπάρχει πληθυσμιακό πρόγραμμα για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο είναι υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας».

Πληθυσμιακό Πρόγραμμα Ελέγχου Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού

Το Πληθυσμιακό Πρόγραμμα Ελέγχου Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, οι οποίες είναι μόνιμες κάτοικοι Κύπρου.

Η μαστογραφία προσφέρεται δωρεάν, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και θα επαναλαμβάνεται κάθε δυο χρόνια. Η συμπερίληψή τους στις δικαιούχους του Προγράμματος και αποστολή πρόσκλησης βασίζεται σε στοιχεία που έχουν ληφθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, με την άδεια του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου που δεν είναι δικαιούχοι ή δεν έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ, και βρίσκονται στην ηλικία που καλύπτει το πρόγραμμα, μπορούν να περιληφθούν σε αυτό με δική τους πρωτοβουλία.

Ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία βοηθά στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού όταν αυτός βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει τους καρκίνους, τρία με τέσσερα χρόνια προτού μια γυναίκα παρατηρήσει η ίδια τα συμπτώματα. Συνεπώς, αφού ο καρκίνος εντοπίζεται σε πολύ αρχικό στάδιο αυξάνονται οι πιθανότητες για πλήρη ίαση ή για μια λιγότερο επιθετική θεραπεία.

Τα ραντεβού κλείνονται καλώντας το Κέντρο Μαστογραφίας της επαρχίας διαμονής τους, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή μεταξύ 7:30π.μ. - 14:30μ.μ., ενημερώνοντάς τους λειτουργούς αν έχουν κάνει μαστογραφία τα τελευταία δύο (2) χρόνια, είτε στο πλαίσιο του Προγράμματος είτε ιδιωτικά.

Κατά την προσέλευσή τους για τη μαστογραφία θα πρέπει να έχουν μαζί τους την πολιτική τους ταυτότητα ή άλλο έγγραφο ταυτοποίησης και τα αποτελέσματα (cd ή films) προηγούμενων μαστογραφιών ή και άλλων εξετάσεων μαστού.

Κέντρα Μαστογραφίας

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 86, ΤΗΛ.: 22444460

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ
ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ &ΓΥΨΟΚΑΜΙΝΟΥ ΓΩΝΙΑ ΤΗΛ.: 25305124

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΚΕΝΖI
ΙΣΤΙΚΛΑΛ - ΜΑΚΕΝΖΥ ΤΗΛ.: 24622551 / 24323278

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΤΗΛ.: 23200166

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΦΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΦΟΥ ΤΗΛ.: 26803225

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΓεΣΥ–Διαγνωστικός,gesy–diagnostikos