Ιταλία: Το Παρίσι «να ζητήσει συγγνώμη» για όσα είπε ο ΥΠΕΣ κατά της Μελόνι

Σε σημερινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, o υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι, ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν σχετικά με την Ιταλία και το μεταναστευτικό.

«Είπε ότι είμαστε μια ακροδεξιά κυβέρνηση, συνέκρινε την Μελόνι με την Λεπέν, χωρίς να υπάρχει ένταση. Έπρεπε να πάω στο Παρίσι για μια διάσκεψη που χρειάσθηκε

προετοιμασία πολλών εβδομάδων και θα έπρεπε να ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά», υπογράμμισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Ο Ιταλός υπουργός επιβεβαίωσε παράλληλα ότι «η Γαλλίδα ομόλογός του, του τηλεφώνησε δύο φορές και του εξέφρασε την λύπη της για το συμβάν».

«Πρόκειται για πισώπλατη μαχαιριά από μέλος της γαλλικής κυβέρνησης. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί. Σίγουρα όμως το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο δεν έχει την ίδια άποψη του Νταρμανέν. Το ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών του Παρισιού δεν αρκεί, διότι δεν ζητείται συγγνώμη, αλλά από γαλλικής πλευράς είναι εμφανής η στενοχώρια και η αμηχανία γι΄αυτό που συνέβη», προσθέτει ο Ταγιάνι.

«Είμαστε μια μεγάλη χώρα, δημοκρατική, από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιστορία χιλιετιών. Απαιτούμε σεβασμό, τον ίδιο σεβασμό που δείχνουμε προς τους συμμάχους μας. Απαιτούμε να τύχουν σεβασμού το κύρος μας, η αξιοπρέπειά μας και η ιστορία μας» υπογράμμισε επίσης ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμανέν δεν ήθελε "να εξοστρακίσει" τη Ρώμη, διαβεβαιώνει η γαλλική κυβέρνηση 

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας προσπάθησε σήμερα να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ του Παρισιού και της Ρώμης, διαβεβαιώνοντας ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, οι επικριτικές δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν αντιδράσεις, «δεν είχε πρόθεση να εξοστρακίσει την Ιταλία».

Χθες Πέμπτη ο Νταρμανέν προκάλεσε νέα κρίση στις γαλλοϊταλικές σχέσεις δηλώνοντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RMC ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι «ανίκανη να διαχειριστεί τα μεταναστευτικά προβλήματα» της χώρας της, όπου καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων από τη βόρεια Αφρική.

Αμέσως ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος θα επισκεπτόταν το βράδυ το Παρίσι για να συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, ακύρωσε το ταξίδι του χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Νταρμανέν «απαράδεκτες».

«Ο υπουργός Εσωτερικών δεν είχε καμία πρόθεση να εξοστρακίσει την Ιταλία με κανέναν τρόπο», διαβεβαίωσε σήμερα ο Ολιβιέ Βεράν στο τηλεοπτικό δίκτυο Cnews, εκφράζοντας την ελπίδα «να μην γίνει πολιτικό ζήτημα».

«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με τους Ιταλούς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Οι Ιταλοί λατρεύουν την πολιτική, αλλά αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις επιλογές τους και θέλουν να τους αφήνουμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των επιλογών τους», εξήγησε τονίζοντας «δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Χθες Πέμπτη η Κολονά προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, κάνοντας λόγο για «τον αμοιβαίο σεβασμό» μεταξύ των δύο χωρών και εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσει να συναντηθεί σύντομα στο Παρίσι με τον Ταγιάνι.

Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός κάλεσε σήμερα τον Νταρμανέν να ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις του.

«Είναι μια απρόκλητη και ανάρμοστη προσβολή εναντίον μας φιλικής χώρας, μιας συμμάχου» και όταν «κάποιος προσβάλλει απρόκλητα έναν άλλον άνθρωπο, το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι να ζητήσει συγνώμη», τόνισε ο Ιταλός υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Τον Νοέμβριο, οι δύο χώρες είχαν έρθει σε αντιπαράθεση για το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού, λίγες εβδομάδες αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία η Μελόνι. Τότε η Ρώμη είχε αρνηθεί να προσφέρει ασφαλές λιμάνι σε πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée, το οποίο τελικά κατευθύνθηκε στην Τουλόν της Γαλλίας.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει την οργή του Παρισιού.

Σήμερα ο Βεράν παραδέχθηκε ότι η Ρώμη υποδέχεται «τα περισσότερα» σκάφη μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο. «Στη συνέχεια εργαζόμαστε συστηματικά με τους Ιταλούς για την υιοθέτηση κανόνων μετεγκατάστασης» των προσφύγων και των μεταναστών, πρόσθεσε.

«Συνδεόμαστε στενά μέσω της ιστορίας μας, μέσω οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών θεμάτων, αλλά επίσης και (…) μεταναστευτικών», κατέληξε ο Βεράν.

Διαβάστε επίσης: Κρίση στις γαλλοϊταλικές σχέσεις-Ο Ιταλός ΥΠΕΞ ματαίωσε επίσκεψη στη Γαλλία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
 

Keywords
Τυχαία Θέματα